Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

A vállalati, vagy társadalmi felelősségvállalás (CSR) egyre fontosabb, kiemeltebb szerepet kap a cégek életében. Amolyan vállalati szociális lelkiismeretként funkcionál, ahol individuális alapon önkéntes a részvétel, de céges szinten a közös felelősségvállalást erősíti. Számunkra is fontos volt, hogy a CX-Ray kollektív szinten egy köztudatos szervezet legyen és az általunk kínált szolgáltatások szélesebb rétegben is elérhetőek legyenek.

Ezért immár második éve hirdetjük meg vállalati CSR programunk, amelynek keretein belül non-profit szervezetek jelentkezését várjuk.

A kiválasztás pályázás útján történik, majd a kiválasztási folyamat végetértével, a nyertes térítésmentesen vehet részt egy CX-Ray szervezeti felmérésben. Az eredmények prezentációja során egy önkéntes tanácsadó segít a szervezet vezetőinek értelmezni a kapott értékeket és tartalommal tölti meg a számadatokat. Ezek a tippek, tanácsok az általunk kapott eredmények mellett elegendőek egy fejlődési terv elkészítéséhez és a szervezet működésének, a dolgozók elégedettségének javítására.

A 2019-es CSR programunk idén januárban zárult le, amikor a pályázatunk nyertesének, az Anyaoltalmazó Alapítványnak prezentáltuk a tavalyi évben lefutatott hálózatkutatás és az elégedettségfelmérés eredményeit Adorján Éva coach önkéntes segítségével.

Az Anyaoltalmazó Alapítvány Családok Átmeneti Otthonai megszakítás nélküli munkarend szerint működő, gyermekjóléti alapellátást biztosító, bentlakásos intézmények. Ebben az ellátási formában az otthontalanná vált szülő kérelmére együttesen helyezhető el a család, ha az elhelyezés hiányában lakhatásuk nem lenne biztosított, és a gyermeket emiatt el kellene választani szüleitől. A munkatársak és a vezetők is nagyon stresszes, érzelmileg és fizikailag is megterhelő környezetben dolgoznak, gyakran 12 órás műszakokban.

Leadott pályázatukban kiemelték, hogy a fluktuáció egy jelentős probléma náluk, amely részben a munka szakmai kihívásainak, a munkaórák mennyiségének köszönhető. Ez bizonytalanságot és a jövőre nézve kétkedést ébreszt mind a vezetőkben, mind a szervezetben magában. A munkafolyamatok, amellett, hogy szakmai és lelki rátermettséget is igényelnek, hosszabb idő alatt betanulhatóak, amely sok energiát és munkaórát vesz el a vezetőktől.  A hálózatkutatás során kiderült, hogy a vezetők nagyon túlterheltek, amelyre a feladat delegáció jelenthet megoldást. Ez sokszor, ahogy az Anyaoltalmazó Alapítvány esetében is akkor jelenthet problémát, ha a nagy fluktuáció következtében kevés a régóta ott dolgozó kolléga és az új kollégákban még a vezetőség nem bízik eléggé, hogy átruházzon rájuk néhány feladatot. A hálózatelemzési eszközünk erre a nehézségre könnyen kínál megoldást, hiszen megmutatja, kik a kulcsemberek a szervezetben, kihez fordulnak a legtöbben segítségért, kivel dolgoznak együtt szívesen. Az Anyaoltalmazó Alapítványnál elvégzett hálózatkutatásunkból kiderült, hogy nem csupán a régi kollégák töltenek be kiemelt fontosságú szerepet a szervezetben, hanem akár az újabb (1 éve) ott dolgozó munkatársak is. A kulcsemberek és a talentek megnevezése a delegáció és az upskilling területén is segítséget nyújt.

A kommunikáció és az információáramlás is jelentős problémaként merült fel a szervezet esetében. A kulcsemberek és a szívesen egymással dolgozó, információt egyaránt adó és kapó körök felderítése a hálózatkutatás során segít abban, hogy a vezetőség hatékonyan és gyorsan osszon meg információt a szervezet minden tagjával. Az elégedettségfelmérés adataiból is kiderült, hogy a munkavállalók igénylik a tudás, a szakmai fejlődés és az információszerzés lehetőségét, fontos pontnak érzik az elégedettséget illetően azt, hogy milyen az intézményen belüli kommunikáció. A munkavállalók mind tagjai egy online csoportnak, ahol a kommunikációt erősítendő ajánlottuk a tudás-, és élménymegosztás technikáját. Így az új dolgozók könnyebben bevonódnak a munkafolyamatokba, van lehetőség egymástól tanulni és sokszor motivációt is jelentenek a sikeres megoldott krízishelyzetek egymás számára.

A megterhelő munkakörülmények,a magas fluktuáció, illetve a hosszú munkaórák eredményeként a csapat, ahogy felméréseinkből is kiderült, nem elég összeszokott, összetartó. A coach azt tanácsolta a szervezetnek, hogy próbáljanak meg csapatépítő lehetőségekre is időt szakítani, még akkor is, ha ez elsőre úgy tűnik nehézséget okoz. Fontos a közös lazítás, a stressz levezetése és egymás megismerése a munkahelyen kívül is. Egy egészen egyszerű program, mint egy együtt eltöltött szabad délután is hatalmas lendületet tud adni a csapat fejlődésének.

A felméréseink jól rávilágítottak a szervezeti problémákra, amelyek tervezéssel és odafigyeléssel kezelhetővé válnak, ebben egyik legnagyobb segítséget az alapítványnak a kulcsemberek megtalálása jelentheti. Örülünk, hogy az Anyaoltalmazó Alapítvánnyal dolgozhattunk és segíthettünk kicsit abban, hogy értékes és nélkülözhetetlen munkájukat még hatékonyabban és elégedettebben végezhessék.

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com