Skip to main content
Olvasási idő 4 percOlvasási idő 4 perc

Hajnali ébresztő, rohanás az iskolába, zötykölődés a tömött buszon, végtelen meetingek, pár percnyi ebédidő, a fárasztó munkanap után sincs vége a teendőknek, vacsora főzés, házimunka… És hol marad a szeretteinkkel töltött minőségi idő? Biztosan mindenki, legalább egyszer a felnőtt élete során kívánta már azt, hogy bár ne kéne kitennie a lábát otthonról, hogy bár dolgozhatna a kanapéról a stresszes és zsúfolt irodába való bejutás helyett, és bárcsak a családjával lehetne egész nap, az állandó mókuskerékből és rohanásból kitörve. De mégis most, amikor ez (részben) valóssá vált, nem olyan egyszerű és legfőképpen nem olyan felszabadító, mint ahogy kívánná az ember.

A remote, vagyis távolról végzett munka egyre elterjedtebb, főleg az IT-vel foglalkozó cégek körében, ahol a virtuális csapat, az online csapatépítők és meetingek már a COVID-19 járvány kitörte előtt sem voltak ismeretlenek. A járvány okozta veszélyhelyzet és az ezzel járó tényezők, mint az iskolák bezárása, a gazdasági instabilitás, a szorongás és bezártság mellett a folyamatosan otthonról végzett munka mellett, ami már önmagában is számtalan veszélyt tartogat, mentális jóllétünk megőrzése talán nehezebbnek tűnik, mint valaha.

A járványból és a veszélyhelyzetből fakadó nyugtalanság legyőzésére Tóth Ildikó pszichológus kollégánk készített egy összefoglalót, mely segítséget nyújthat a könnyebb és nehezebb hétköznapokban is, amely itt olvasható.

Ami viszont a folyamatos otthonról végzett munkát illeti, ebben a cikkben próbáltunk pár gondolatot összegyűjteni, ami segíthet megküzdeni a sokszor áhított, ám hosszú távon embert próbáló home office kezelésében. Nem csupán a jelenlegi nehéz helyzetre való tekintettel, hanem bizakodva a jövőbe nézve azoknak a számára, akik távmunkát végeznek.

A rutin és a rendszer kezelése

Az otthonról végzett munka során könnyebb elhagyni a napi rutint, új, rossz szokások áldozatává válni. Amennyiben valaki egyedül él, ennek a veszélye még nagyobb, hiszen így napközben teljes szociális izoláció veszi körül. Gyakori kísérő tünetek az alvászavar, az állandó fáradtság, a motiváció elvesztése. Ez egy gyorsan spirálozódó folyamat kezdete is lehet, így fontos, hogy hamar elejét vegyük. A home office életmód kialakítása pont ugyanolyan szükségszerű és elengedhetetlen, mintha bejárnánk dolgozni. Érdemes egy kényelmes, munka szempontjából is kielégítő ébredési időpontot, több rövidebb napközbeni és egy hosszabb ebédszünetet bevezetni, valamint arra ügyelni, hogy, amikor lejár a munkaidőnk, valóban kapcsoljuk ki a számítógépet és foglalkozzunk mással. Így nem esik az ember abba a hibába, hogy a munka és magánélet egyensúlya teljesen felborul és a határok elmosódnak.


Amennyiben valaki a családjával, gyerekekkel dolgozik otthonról, a napirend közös kialakítása lehet a kulcs a hatékony, boldog és problémamentes együttéléshez. A gyerekek kiskoruk óta hozzászoknak egy napi rutinhoz, amit szüleik, a bölcsőde/óvoda/iskola alakít ki. Ennek a megtartása a biztonságérzet tudatosításához is szükséges.

Kortól független mindenkinek szüksége van a testmozgásra és a friss levegőre! Jó ötlet lehet a közös mozgás, játék a gyerekekkel együtt, ha lehetséges a szabadban, ha nem, akkor nyitott ablak és friss levegő mellett. A számítógép mellett görnyedőknek pedig egy kis gerinctorna, nyújtás, akár óránként, sokat segít a koncentráció növelésében és segít elkerülni a hátfájást is.

A saját környezetünk kialakítása

A hátfájás kapcsán fontos megemlíteni, hogy az sem mindegy, honnan végezzük a munkánkat otthon el. Egy zajos káosz közepén lehetetlen odafigyelni, a kanapén feküdve nem a legnagyobb az ember koncentrációs képessége, a meetingek és tárgyalások zavartan megtartásához pedig csend és jól működő internet kapcsolat kell. A munkatársak technikai felszereltségének felmérése és az eszközök biztosítása a menedzsmenten keresztül a vállalat feladata, sőt elsődleges érdeke is, hiszen ez szükséges a maximális hatékonysághoz. Az eszközökön túl viszont fontos arra törekedni munkavállalói szinten, hogy a körülményekhez képest a legjobb lehetőséget teremtsük meg saját magunk számára. Érdemes lehet a gyerekeknek is egy kis tanuló/játszó sarkot kialakítani, így mindenki el tudja végezni a maga feladatait zavartalanul és kényelmesen. Természetesen mindig be fog pár klasszikus “hiba” csúsznimegszakadó internetkapcsolat, másik szobából berohanó kisgyerek, zajok a háttérből. Ezeken sokat stresszelni nem érdemes, ebben a helyzetben ezek nem, hogy megbocsáthatóak, de még egy kis könnyedséget, humort is csempésznek a munkanapba. Ez pedig továbbvisz minket a következő ponthoz…

A humor és a pozitív hozzáállás létfontosságú

A legnehezebb helyzetben is lehet és kell nevetni és megengedni magunknak, hogy kicsit leeresszünk, elengedjük a gondjaik és aggódalmaink és a jóra koncentráljunk! Ezt nem szabad semmiképp elfelejteni, akkor is, ha egyedül vagyunk (legyen szó egy vicces cikk elolvasásáról, mémnézegetésről, a kedvenc sorozatunk újranézésről, vagy a barátainkkal való telefonálásról), és akkor is, ha a családunkkal vagyunk otthon (közös játék a gyerekekkel, egymás apróságokkal való megörvendeztetése, vicces szelfik készítése). Nem szabad szigorúnak lenni magunkhoz, ezek az apró, pár perces boldogságlöketek nyugodtan beleférnek egy húzós munkanapba is, inkább hasznára fog válni a munkavégzésünknek, mint ellenkezőleg!

“Ha nem mondja, biztos nincs baj”

A távmunka velejárója az, hogy nem találkoztok élőben kollégáitokkal, a menedzsmenttel, nincsenek közös kávézások és ebédszünetek, se munka utáni sörök/fröccsök. Ám ez nem azt jelenti, hogy nincs is jelentősége a kapcsolattartásnak. Mind menedzsmenti, mind munkatársi szinten könnyű abba a hibába beleesni, hogy amikor nem találkozunk, vagy akár nem beszélünk egymással egy nap, azt gondoljuk, biztos semmi gond nincs, mindenki jól van. De az izoláció, a bezártság, egy stresszes helyzet, a bizonytalanság mind labilis kedélyállapothoz vezetnek. Kiemelten fontos, hogy figyeljünk egymásra, és ahányszor csak lehet, kérdezzük meg munkatársainktól, hogy vannak, segíthetünk-e valamiben. Ez a gesztus kölcsönösséget fog kiváltani, így mi is mindig számíthatunk valakire a csapatunkon belül. Ha lehet, inkább a sokszor gyorsabbnak és hatékonyabbnak vélt írásbeli kommunikáció helyett válasszuk a szóbeli kommunikációt és nyugodtan térjünk el a konkrét tárgytól pár percre egymás hogyléte felől érdeklődni. A menedzsment számára ugyanúgy nagyon fontos, hogy napi visszajelzést kapjon otthonról dolgozó munkatársai hangulatáról, esetleges gondjairól. Erre többféle megoldás is létezik, a CX-Ray Pulse eszköze pontosan ezt a célt szolgálja.

De fontos arra is emlékeztetni magunkat, hogy bár a legtöbb esetben a vezetők és a menedzsment tagjai azok, akikre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben és tőlük várunk támogatást, is ugyanúgy kerülhetnek nehéz helyzetbe, lehet rossz napjuk, így a hierarchiában elfoglalt pozíciótól független a kölcsönös támogatás egy egészséges szervezet kulcsa krízis és állandó home office idején.

A mentális jóllét az első

Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni azt, hogy minden nehézségtől, aggodalomtól és stresszfaktortól független minden helyzetben a mentális épségünk megőrzése az első! Nem szabad a szőnyeg alá seperni a jelentkező tüneteket, amik arra hívják fel a figyelmet, hogy álljunk meg egy percre és vegyünk egy mély levegőt. Mindenkinek van olyan feszültség levezető tevékenység, ami segíthet kikapcsolni, legyen ez a mozgás, a főzés, az olvasás, az alkotás, a gyerekekkel való közös játék, meseolvasás, kutyasétáltatás, kertészkedés. Egy legalább nyolc órán keresztül otthonról átdolgozott nap után különösen fontos ezeknek a hobbiknak hódolni. Rengeteg relaxációs technikát találhatunk online a meditáción át a légzés gyakorlatokig, keressük meg a magunknak legmegfelelőbbet és családunkkal együtt, vagy egyedül, de gyakoroljuk minden nap. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy segítség mindig van! Barátainkra, családunkra, kollégáinkra mindig számíthatunk, ha pedig ez nem tűnik néha elegendőnek, ne féljünk professzionális segítséget igényelni. Az ép lélek a hatékony, motivált munkavégzés és a jól megérdemelt pihenés és szórakozás alapja, így nem szabad elhanyagolni.

A CX-Ray Pulse egy érzelmi hőmérő: kapj valós idejű visszajelzéseket és avatkozz be azonnal, ha szükséges! Könnyítsd meg a kapcsolattartást csapatoddal lokációtól függetlenül, mérd fel könnyedén kollégáid napi hangulatát! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt!

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com