Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

Esetleírásunk a Nokia HungarynélA Nokia Hungary hosszú távú fejlődése érdekében valós és megbízható adatokra kívánta építeni szervezete megszokott működési rendszerét. Vajon sikerült neki? Vagy felfedezett valami meglepőt is a munkatársak kapcsolati hálóján? Cikkünkből kiderül!

A feladat

A finn gyökerekkel rendelkező Nokia ma is a világ egyik legnagyobb telekommunikációval foglalkozó cége. Magyarországi leányvállalata egy százezer munkavállalót számláló, globális gépezet egyik értékteremtő része, amelyet maximális közvetlenség és erős partneri viszony jellemez. A Nokia Hungarynél ugyanis (különösen annak szoftverfejlesztői körében) igen sokat számít a munkahely transzparenciája és a munkatársak bevonódása. A szervezet fizikai kialakítása szépen adja vissza ezeket az értékeket: a nagy méretek ellenére sok a közösségi tér, az open office és a közös konyha – a „high end” irodai megoldásoknak köszönhetően.

A Nokia Hungary szervezetfejlesztése azért is érdekes, mert esetében nem mélyreható problémák felmerülése, hanem a potenciális fejlődés igénye indukálta a többszöri felméréseket. A vezetőség ugyanis a negyedéves visszajelzések mellé olyan adatokat is szolgáltatni kívánt kollégáinak, amelyek nemcsak a teljesítményükről és az eredményeikről, hanem a csapatban elfoglalt helyükről és a láthatatlan munkahelyi kapcsolataikról is képet tudtak adni nekik. Ez a szempont jelen esetben már csak azért is volt kiemelkedő jelentőségű, mert a Nokia Hungary fejlesztőit kifejezetten érdekelték az efféle, számukra egészen szokatlan természetű információk.

A megoldás

A szóban forgó szervezet tudásvágyát végső soron a CX-Ray Hálózatelemzése elégítette ki. A résztvevők eleinte attól tartottak, hogy a tervezett felmérés nem lesz kellőképpen anonim természetű, s hogy így egy hacker-támadás esetén könnyen nyilvánosságra kerülhetnek személyes adataik és társaikkal kapcsolatos válaszaik. Aggályaik azonban hamar eloszlottak, amikor a CX-Ray munkatársaitól megtudták, hogy eredményeik és jelöléseik mindaddig név nélkül maradnak, amíg közösen úgy nem döntenek, hogy csapatuk hálózatát nyilvánosságra hozzák. Annak ismerete szintén fokozta a kitöltők mérőeszközbe vetett bizalmát, hogy az általuk szolgáltatott információk nem akárhol, hanem egy többszörösen védett frankfurti szerveren kerülnek megőrzésre.

Az eredmény

A kapott eredmények értelmezéséhez és a jövőbeli tervek kidolgozásához a Nokia Hungary egy tanácsadó cég, a Valoro Consulting segítségét is igénybe vette – a lehető legnagyobb hatékonyság reményében. Személyes szakértőjük Pekár Dóra, a CX-Ray Kft. egyik tanácsadó partnere volt, akinek véleménye szerint igen eredményesnek bizonyultak az egyes konzultációk. A  csapatvezetőkben ugyanis már az első találkozók alkalmával is érdemi gondolatok fogalmazódtak meg: kockázatokat vettek számításba, akcióterveket vázoltak fel. Kifejezetten kíváncsiak voltak továbbá saját csapatuk működésén túl az eltérő szervezeti csoportok közös munkavégzésére is.

A feltárt adatok alapján a vezetőség a következőket figyelhette meg:

 • Igen sok csapatnál volt kifejezetten nagy a tudásmegosztás aránya és a kulcsemberek száma.
 • A munkatársak kapcsolati hálója sokkal összetettebbnek bizonyult a vállalat hivatalos hierarchiájánál.
 • Az IT-részlegen több ember is elszeparáltnak tűnt a többiektől, így ők mindenképp megfelelő támogatásra szorultak.
 • Az egyes teamek esetén tisztán látszódtak azok a kollégák, akiknek meg lehetett még előzni az esetleges lemorzsolódását.
 • Kiderült, hogy hiába adnak a vezetők pozitív visszajelzéseket kollégáiknak, mindig vannak olyanok, akik egészen másképp élik meg az efféle feedbackeket.
 • Rájöttek, hogy kik azok a személyek, akiknek a véleménye legalább annyira meghatározó, akárcsak az egyes csapatvezetőknek.
 • Megbizonyosodtak továbbá afelől is, hogy a szervezet elismerési kultúrája, valamint információ- és tudásmegosztási rendszere nem volt egészen megfelelő: bizonyos kapcsolatok hiányoztak, mások pedig túl magas elvárások alapján működtek.

Mindezek ismeretében a Nokia Hungary illetékesei a következő lépéseket tették meg:

 • Sok vezető kollektíve is összehívta embereit egy közös eredményprezentációra, valamint külön-külön, egyénileg is leült beszélni velük.
 • Az informatikusoknál egy kommunikációs tréninget terveztek az elszigeteltebb munkatársak visszaintegrálása céljából.
 • A lemorzsolódás veszélyében lévő kollégák megtartása érdekében több kisebb csapatépítő programot (pl. közös reggeliket) is szerveztek.
 • Azokkal, akik nem látták elég motiváló vezetőnek felettesüket, személyesen is összeültek megbeszélni, hogy mi számíthat nekik valódi elismerésnek.
 • Az elismerési kultúra felélénkítése végett egy érzékenyítő tréning megvalósítását és a már meglévő visszajelzési rendszerek aktívabb használatát is célul tűzték ki.
 • Az újonnan felfedezett kulcsemberekre igyekeztek minél jobban odafigyelni, valamint a tevékenységeiket is minél hatékonyabban támogatni.
 • Nem egyszerűen csak visszajelezték, hanem személyesen is átbeszélték azoknak az embereknek a helyzetét, akik senkit sem tudtak számukra értékes tudást, információt és/vagy elismerést adó kollégaként megjelölni.

A Nokia Hungary a CX-Ray Hálózatelemzésének kétszeri alkalmazásával, valamint a Valoro Consulting tanácsadójának többszöri közreműködésével mindent megtett azért, hogy munkatársaira valóban igaz legyen a híres szlogen: „Connecting People”, azaz „Összekapcsolódó Emberek”.

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com