Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

Debrecenben tartotta meg idei harmadik vidéki kitelepülését a HR Fest 2022. november 23-án, ezen az alkalmon pedig a CX-Ray is részt vett Karády Edit (CEO) és Pokoraczki Szilárd (Product Owner) képviseletében. Az egész napos programot érdekfeszítő előadások, különleges kiállítások, megosztó viták és kerekasztal beszélgetések tették színessé. Az esemény által új szakmai ismeretekre tehettünk szert, és kellemes élményekkel távoztunk a nap végén.

A debreceni Kölcsey Központ adott teret a HR Fest rendezvényének 2022. november 23-án, amelyben jól elszeparáltan két fő helyszínen zajlottak az előadások. Az egyik teremben a Training 360 VUCA világgal kapcsolatos előadásai és az UNION HR-kérdéseivel foglalkozó workshopjai zajlottak, míg a másik helyszínen a WHC és a HRmaster sorakoztatta fel előadásait.

A forgatókönyvek sűrűjében is motiváltan

Mizsér Attila öttusa világbajnok és olimpiai bajnok saját tapasztalatait ültette át szimbolikus értelemben a jelenkori üzleti világ keretei közé. Állítása szerint már a szöuli Olimpia és a melbourne-i világbajnokság résztvevőjeként is szembesült a kihívással, amelyet a VUCA világ állíthat elénk mind egyénileg, mind közösségi szinten. A VUCA mozaikszóként az alábbi szempontokat jelöli:

  • Volatile (Változékony)
  • Uncertain (Bizonytalan)
  • Complex (Bonyolult)
  • Ambiguous (Többértelmű)

Láthatjuk, hogy a VUCA-világ, mint kifejezés, meglehetősen helytálló módon írja körül a szervezetek működését szinte közvetlenül befolyásoló külső hatásokat, a mindenkori gazdasági környezetet. Mizsér Attila szerint egy sportoló is szembesülhet hasonló külső hatásokkal egy verseny során. Személyes példával alátámasztva arra a következtetésre jutott, hogy egyénileg – de akár csapat szintjén is – a következő stratégiák figyelembevétele lehet fontos: döntési helyzetben ne mérlegeljünk huzamosabb ideig, hanem döntsünk; bármely döntés következményeiből is mindenképp tanulni fogunk; bátran nézzünk szembe a kihívásokkal; a döntések kimeneteleit tanulságként használjuk fel a következő döntési helyzetben. Dr. Otti Csaba és Dr. Fehér András, a Login Autonom Kft. ügyvezetői pedig a következő meglátással támasztották alá a korábban elmondottakat:

2022-ben már nem a nagyok eszik meg a kicsit, hanem a gyorsak a lassút.

Lényeges a mi szempontunkból, hogy a szervezeten- illetve a csapatokon belüli információáramlást, a hatékonyságot, és a kommunikáció gyorsaságát a CX-Ray hálózatelemzése alaposan és adatvezérelt módon képes feltárni.

Háború a fiatal tehetségekért

Dr. Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezetője, az NI Hungary Kft. ügyvezetője, és Szabó Péter László, a Schaeffler Debrecen ügyvezetője annak jártak utána egy kerekasztal beszélgetés keretei között, hogy vajon a HR hogyan képes megnyerni – de ami mindennél fontosabb, megtartani – a Z generáció tehetséges munkavállalóit. Közös megállapításuk, hogy a tehetségek kinevelésében nagy szerepe van az oktatásnak, ugyanakkor  már a pályaválasztási időszak során érdemes a cégeknek hangsúlyt fektetni arra, hogy az oktatási intézményekkel együttműködve duális képzésekkel vagy ösztöndíj programokkal segítség a fiatalokat a karrierük megalapozásában. Arra vonatkozóan, hogy az új generáció munkavállalóit mik motiválják igazán a munkavégzésre, a méltányos bérezés mellett azt emelték ki, hogy mindenképp legyen a munkavégzés tárgya érdekes, a mikéntje pedig kihívással teli. A beszélgetés során elhangzott nézőpontokat alátámasztotta a BMW Manufacturing Hungary Kft. képviselője, Barabás Botond (Head of Vocational and Occupational Training) is. Egy szervezet munkavállalóinak elégedettségének és motivációinak feltárása hatékony eszköz a CX-Ray elégedettségfelmérése.

Lazítás a hosszú nap végén

A nap második felének kiemelkedően fontos szereplői Ráskó Eszter HR-vezető, pszichológus, humorista, és Szabados Ágnes televíziós műsorvezető, újságíró voltak. Ráskó Eszter nem csupán számtalan helyzetszituációs megnevettető fordulatot szőtt bele a mondanivalójába, hanem mind szakmai-, mind magánéletéből hozott történetekkel színesítette az előadását. A fellépése megállta a helyét a vezetőkkel, a HR-szakemberekkel, és az esemény szervezőivel teli helyszínen. A temérdek arcon csupa nevetés, jókedv, és a hosszú nap utáni megkönnyebbültség érzete rajzolódott ki. Szabados Ágnes ezzel szemben egy elmélyült, átszellemült beszélgetést alakított ki a beszélgetőtársával, Topolay Gábor újságíróval (Forbes). Műsorvezetői tapasztalatai mellett megosztotta élményeit a vállalkozói létet illetően, személyes történeteket mesélt el, kitért a jövőbeni terveire, jelenlétével pedig derűs mosolyt csalt a közönségének tagjaira.

Szabados Ágnes

Szabados Ágnes, moderátor: Topolay Gábor. Fotó: Kránicz Norbert

 

Ráskó Eszter

Ráskó Eszter. Fotó: Kránicz Norbert

 

Debrecen Kelet-Magyarország egyik központi városaként és az ország gazdasági életének kiemelt helységeként fontos állomása a HR Fest On Tour sorozatának. Ez egyébként sem véletlen: a hajdúsági megyeszékhely és vonzáskörzete az utóbbi időben jelentős beruházások helyszínévé lett. Ebből kifolyólag számos környékbeli vállalkozás látogatott el a rendezvényre kapcsolatba lépni másokkal, s számunkra is lehetőség adódott budapesti startupként arra, hogy bemutatkozzunk. Bízunk benne, hogy a megkötött ismeretségek akár jövőbeni kölcsönös együttműködések alapjává is válhatnak. A hosszú – de tartalmas – esemény ellenére feltöltődve, jókedvvel, már a következő HR Fest-en való részvételünket tervezgetve távoztunk Debrecenből. Köszönjük, HR Fest!

Pokoraczki Szilárd, 2022 december


Borítókép: Kránicz Norbert

Leave a Reply

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com