Olvasási idő 2 perc

2018 őszén egy női kézilabda akadémia pszichológusa, Kalmár Zsófia keresett meg minket azzal a kéréssel, hogy kipróbálná a CX-Ray hálózatelemzését az általa támogatott kézilabda csapatokon. Azóta lezajlottak a felmérések és kíváncsian vártuk, milyen tapasztalatokat szerezett a termékkel kapcsolatban, hogyan használta hálózatelemzés eszközünket a sportolói ifi és serdülő csapatokon. A felmérések rövid időn belül lefutottak, segítségükkel pedig a csapatok belső hálózatainak erősségei és gyengeségei is láthatóvá váltak.

Az akadémia közel 250 női sportolót képez, elsősorban utánpótlást nevelnek. Nagyjából 12-15 csapatot edzenek egyszerre, nyolc éves kortól egészen felnőtt korosztályig. A legtöbb csapat mellett még nincs pszichológus, azonban négy csapathoz – két ifi és két serdülő mellé – tavaly alkalmazásba vették Kalmár Zsófiát, hogy segítse őket a mentális stresszel, élethelyzeti problémákkal való megküzdésben, illetve támogassa a csapatok fejlődését és együttműködését.

A csapatok általában nyár végén új tagokkal bővülnek, ilyenkor megváltoznak a csapaton belüli viszonyok és szerkezetük átalakul. A már említett négy csapat és edzőik ebben az időszakban kezdtek el együtt dolgozni Zsófiával. A munka során felmerült bennük, hogy valamilyen módon mérhetővé tennék, hogyan néznek ki az aktuális viszonyok a csapaton belül, mennyire sikerül újraformálni a közösséget. Ekkor indították el a CX-Ray hálózatelemzését, azon belül is a kisebb csapatokra kialakított Team hálózatelemzést.

A felmérés

A Team hálózatelemzés ideális kisebb létszámú csapatok felmérésére, amelyekben nem meghatározható vagy nincs szervezeti hierarchia. A sportcsapatok esetén ezért ennek a felmérésnek a használatát javasoltuk. A csapatok informális hálózatát hat kérdéssel lehet feltérképezni, melyekre mindenki egyénileg válaszol a csapattársainak nevének megadásával, pl.: „Kiktől kapsz hasznos információt?”.

Mivel a hat kérdés közt akadt olyan, ami sportcsapatokra nézve nem releváns vagy értelmezése nehézkes, Zsófia módosításokat is végzett. „Nagyon hasznos volt, hogy az igényeink szerint átfogalmazhattuk a kérdéseket” – mondta.

Ilyen volt például a „Kik végzik proaktívan és felelősségteljesen a munkájukat?” amit  „Ki sportol felelősségteljesen és előrelátóan?” -ra cseréltek.

A sportolói kontextus miatt illetve a résztvevők fiatalabb életkorára való tekintettel, könnyebben érthető és jobban illeszkedő kérdéseket fogalmaztak meg. A résztvevők a felmérést e-mailben kapták meg és egy hét leforgása alatt sikerült a teljes kitöltöttséget elérni.

Eredmények

Az eredmények megosztásánál Zsófia ügyelt arra, hogy az edzők felé csak olyan adatokat adjon át, amihez a résztvevők is hozzájárultak. Általánosságban elmondható, hogy az edzők sokszor ráéreztek, kik a húzóemberek, kik helyezkednek el inkább központi szerepben, kik vannak periférián. Az eredmények tekintetében az információáramlás modulban találkoztak érdekes mintázatokkal, ugyanis ott rajzolódtak ki leginkább a csapaton belüli klikkek. Az esetleges rejtett konfliktusok feloldása hamar fontos ponttá vált a csapatok életében, hiszen a pályán az egész csapat szoros együttműködésére, egységként való jelenlétére van szükség.

A konfliktusok feloldására Zsófia különböző feladatokkal tudott készülni. Feltérképezte, hogy milyen elvárásokat támasztanak egymás iránt a csapattagok, milyen viselkedést tartanak hatékonynak az egyes posztoknál. A beszélgetések segítettek abban, hogy a csapattagok jobban átláthassák egymás feladatait és az esetleges konfliktusokat más nézőpontból is megvizsgálják. A kapcsolati hálók alapján Zsófiának lehetősége nyílt arra, hogy célzottan avatkozzon be, megfelelő feladatokkal készüljön és segítse a csapatkohéziót ott, ahol szükségét látta.

Zsófia szerint, örömmel használnák még a CX-Ray Team hálózatelemzést a jövőben, mert hasznos eszköznek bizonyult. Az edzők és a pszichológus előzetes elképzelései megerősítést nyertek, illetve új fejlesztendő területek rajzolódtak ki, melyekkel elkezdhettek dolgozni.

Az adatok sok esetben nem csupán újdonságok felfedezésére hasznosak,  segítségükkel bizonyosságot nyerhetünk korábbi feltétezéseinkkel kapcsolatban, hogy a leghatékonyabb módszerekkel kezdjünk neki a fejlesztésnek.

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com