Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

Esettanulmányunk a Laptopszaki Kft.-velA Laptopszaki Kft. 2018 tavasza óta használja team hálózatelemzésünket, hogy folyamatosan bővülő és rendeződő csapatát felmérje. Megkerestük egyik cégvezető-alapító kollégájukat, Malatidesz Zsoltot, milyen célra használják felméréseinket, mit szolgálnak a sorozatos mérések. A beszélgetésből kiderült, hogy még egy -dolgozói létszámát tekintve- kisvállalkozás számára is esnek ki bizony „csontvázak a szekrényből”, ha a munkavállalók egymás közti kapcsolatairól, szerepeiről van szó és vetnek fel struktúrát érintő kérdéseket. A Laptopszaki vezetősége készen állt a szükséges lépések megtételére, hogy képes legyen a fejlődés során csapata igényeit a fókuszba helyezni.

A Laptopszaki Kft-t 2011-ben hozta létre három lelkes alapítója, akik egy fiatalos, innovatív és segítőkész laptop szervizt és alkatrész kereskedést terveztek létrehozni, mert úgy érezték, nagy igény van erre a piacon. A szerviz-szolgáltatás hamar összefonódott az alkatrészek beszerzésével, így később egy országos szintű alkatrészeket forgalmazó webshopot is létrehoztak, csapatuk pedig az évek folyamán 18 főre bővült. Napjainkra a Laptopszaki az egyik legnagyobb hazai cég, amely kifejezetten laptop alkatrészek kereskedelmével és laptopok javításával foglalkozik. Kiemelkedően rugalmas és segítőkész csapatukkal évente közel 30.000 laptop tulajdonosnak nyújtanak segítséget, hogy minél kevesebb ideig kelljen nélkülözniük a laptopjukat, ha probléma adódik vele. Jelenleg három csapat működik szorosan együtt a vezetőséggel a napi szintű tevékenységek során; értékesítők, szerviztechnikusok és back office munkatársak.

A CX-Ray felméréseivel 2018 tavaszán találkoztak először egy közösségi oldal bejegyzésében. Mivel a vezetőség és a csapat mindig is kapható volt az innovatív megoldásokra és 20 főig a hálózatelemzés ingyenesen használható, hamar a kipróbálás mellett döntöttek.

„Mindannyian szeretjük a technológiai újdonságokat, érdekelni kezdett minket, ez hogyan működik. Elolvastam a honlapon a termék leírását és úgy döntöttem, tegyünk egy próbát.” – mondja Malatidesz Zsolt, cégvezető és alapító.

A csapat tagjai hamar kitöltötték a 6 kérdésből álló felmérést és érdeklődve várták, hogy tud-e meglepetésekkel szolgálni az eszköz. Különösen tetszett a résztvevőknek, hogy – szociometrián alapuló felmérés révén – nem Likert-skálás kérdésekre kellett válaszolniuk vagy szövegdobozba gépelniük, hanem egymás neveivel tudtak válaszokat adni.

Hálózatelemzés

team hálózatelemzés a munkatársak közti kapcsolatokat gráfok segítségével jeleníti meg, melyben a pontok a munkatársak és az őket összekötő vonalak a folyamatok. A rendszer megjeleníti a szorosabb munkakapcsolatban együttműködő kollégákat, a köztük található információáramlás irányát valamint a csapat tagjai közt megvalósuló tudásmegosztás irányát is. Ezáltal láthatóvá válik, kik azok, akik elengedhetetlen tudás birtokában vannak a csapaton belül, kikhez fordulnak a kollégák szakmai kérdéseikkel és kik az aktív tudáskeresők, hol találhatóak információs csomópontok és kik azok, akik esetlegesen túlterheltté váltak. A felmérés további moduljai pedig a csapatban található véleményközösségekről és motivációs kultúráról szolgáltatnak képet, valamint megmutatják a csapat mások által is elkötelezettnek vélt tagjait.

 


Eredmények

A hálózatelemzés eredményei mindig szorosan függnek az aktuális csapat felépítésétől is, így ha nem látunk magas együttműködést egy értékesítő és egy szervizben dolgozó kolléga közt, az nem feltétlenül jelent problémát, hiszen ezeknek a kollégáknak valóban nem kell szorosan együttműködniük a hatékony munkavégzéshez.

Ezt szem előtt tartva fogtak hozzá az eredmények áttekintéséhez a Laptopszakinál is, ahol az elvárásoknak megfelelően kirajzolódtak a csapatok, a csapatok közti összekötő személyek és együttműködési kapcsolataik. A csapatokon belül azonban akadtak olyan pozíciók is, amelyek szorosabb együttműködést kívántak volna meg. Ez felhívta a vezetőség figyelmét, hogy habár a teljesítményben nem feltétlenül jelentkeznek problémák, bizonyos kollégák esetén elképzelhető, hogy nem tudtak integrálódni a csapatba megfelelően és ezáltal elszigeteltté válhattak. Az eredmények mentén elkezdődhetett a párbeszéd az észlelt problémákról, míg más kollégák esetén az eredmények olyan szintű szakértelmet és információs bázist jelenítettek meg, amely a kiemelés és jutalmazás kérdéseit vetette fel. Az új kérdések megválaszolására pedig szükségessé vált egy új szerepkör bevezetése, egy HR vezető személyében. Az újonnan csatlakozott vezető pedig, akinek a bővülés kérdéseit és folyamatait is szem előtt kellett tartania, hasznos és szemléletes információkat kapott kézhez a sorozatos mérésekkel.

A Laptopszaki csapata félévente megismétli a mérést és mérlegeli, hogyan érezhetik magukat a csapattagok, hol lehetnek felszín alatti konfliktusok vagy elakadások. Ezzel igyekszik minden munkatársát a számára megfelelő pozícióba segíteni, felmérni az igényeket és képességeket, hogy azokat megfelelően menedzselhesse.

A Laptopszaki csapata a jövőben is tervezi a rendszeres mérések folytatását, egyrészt, hogy tapasztalatokat és információkat gyűjtsenek az adatvezérelt HR területén, másrészt, hogy folyamatosan aktualizált kérdéseket tehessenek fel csapatukról.

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com