Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

A koronavírus okozta szorongás a munkahelyi hangulatra is rányomta a bélyegét. Több, mint 65 ezer munkavállaló napi hangulatát mértük fel, amiből kiderült: a vezetői jelenlét kiemelkedően fontos a motiváció fenntartásában.

A koronavírus-járvány nem csupán a munkavégzés módjában hozott számottevő változásokat, de abban is, hogy milyen elvárásokat fogalmaznak meg a munkavállalók a saját vezetőikkel szemben. Sokan csalódtak saját vállalatukban és főnökeikben, a legtöbb vezető ugyanakkor a home office és a személyes találkozások hiánya miatt nem látja mekkora veszély, hogy kulcsembereik elhagyják a céget. A vizsgálatunk szerint a „munkahelyi hangulati” mélypontot a lezárások első hete jelentette, és a munkavállalók lemorzsolódásának esélye a felére csökkent ott ahol, a vezetők támogatóan voltak jelen beosztottjaik életében.

A kulcsmunkavállalók is kifelé kacsintgatnak

Az elmúlt év gyökeresen megváltoztatta életünket és munkánkat. A digitalizáció és a home office robbanásszerű terjedése, illetve a jelenlegi átmeneti helyzet új, eddig ismeretlen kihívásokat teremtett. Jelentősen nőtt a munkát keresők száma, ennek egy részét az első „hullámban” elbocsátott munkavállalók adják, de nem csak a járvány által leginkább sújtott szegmensekből, hanem egyre inkább a stabil pozícióval rendelkező, jelenlegi szervezetükben kulcspozíciót betöltő emberek, vagyis a leginkább piacképes munkavállalók is új lehetőségek után néznek. Ők azok, akik csalódtak saját vállalatukban, a főnökeik járványhelyzetben tanúsított viselkedésében és vezetői képességeiben. Pedig, ha egy mód van rá, most éri meg igazán megtartani egy vállalat kulcsmunkavállalóit. Hazánkban egy munkatárs elvesztése átlagosan 630 ezer forintba kerül egy cégnek, de a szükséges tapasztalattól és szakterülettől függően ez az összeg az 1,2 millió forintot is meghaladhatja. Emellett egy új munkatárs toborzásának és beilleszkedésének költségei minimum egy ötödét teszik ki az illető éves bérének.

Több, mint 65 ezer munkavállaló napi hangulatát mértük fel

Mindez a vezetők szerepét is a korábbitól eltérő megvilágításba helyezi: egészen mást jelent ma jó vezetőnek lenni, mint néhány hónappal ezelőtt. A vezetői jelenlét szerepe kiemelten fontossá vált az elszigeteltség érzésének csökkentésében és a motiváció fenntartásában, amit a járvány korai szakaszában végzett Pulse felmérésünk is alátámasztott. A koronavírus karantén időszaka alatt több mint 65 ezer munkavállaló napi hangulatát mértük fel. A felmérés során a kollegáknak egy olyan egyszerű kérdést tettünk fel, hogy például ma mennyire vagy boldog, vagy milyennek érzed a home office-t? A megkérdezetteknek egy hatfokozatú, hangulatjelekből álló skálán be kellett jelölniük az aznapi hangulatukat. Nem meglepő módon a válaszok átlaga a járvány kitörésekor volt a legalacsonyabb 4,29-es értékkel, a legrosszabb hangulatot közvetlen a vészhelyzet kihirdetését követő héten mértük 4,18-as átlaggal. Ezután az értékek rövid stagnálás után lassan emelkedni kezdtek.

A vezetői jelenlét kiemelkedően fontos a motiváció fenntartásában

Az azonban a felmérés során teljesen egyértelműen kimutatható volt, hogy azok a csapatok, ahol a vezető rendszeresen adott visszajelzést a kapott értékekre, nem csak hatékonyabban vettek részt a mérésben, de hangulatuk is magasabban tartható volt – értékeli az eredményeket a szakember.
Az elégedettségi felmérése korábban arra is rávilágított, hogy azon munkavállalók lemorzsolódásának esélye 50%-kal csökken, akiknek közvetlen felettese legalább közepes szintű mentor – tehát támogatja beosztottjai szakmai fejlődését, segítségkérés esetén rendelkezésre áll és elismeri mások munkáját.
Az utóbbi év nehézségei és gyors, rugalmas működést igénylő változásai mutatták meg igazán, mennyire szükség van a vezetői értékek felülvizsgálatára. Rengeteg tanulmány hozta előtérbe a vezetés emberi oldalát és az ehhez elengedhetetlen tulajdonságokat, készségeket. Mi a CX-Ray-nél hiszünk abban, hogy a jövő vezetői számára nem csupán a szakmai és tapasztalati tudás megszerzése, de a vezetői szerepükhöz elengedhetetlen soft skillek fejlesztése is legalább ugyanolyan fontos, mint az önismeret, az empátia és a felhatalmazás. Mindezek mellett döntéseik során bátran támaszkodnak a digitalizáció nyújtotta lehetőségekre, hisznek az újításban és folyamatosan keresik a legjobb megoldásokat.

Lead előadók

Innovatív megoldásai mellett tudásátadással is támogatni kívánja a hazai munkaadókat. Ezt a célt szolgálja a cég által szervezett LEAD: a jövő vezetője online konferencia is, ahol olyan vállalatok vezetői osztják meg tapasztalataikat interaktív előadásokban, mint az Ernst and Young, a Rossmann, a Sága, a Nokia, vagy a Decathlon. Regisztrálni ezen a linken lehet!

A teljesítményértékelési rendszer nélkülözhetetlen információkat szolgáltat prémiumok elosztásához, visszajelzéshez, egyéni fejlesztési tervekhez és karriertervezéshez. Ezzel szemben egy rossz rendszer konfliktust, helyrehozhatatlan károkat, lemorzsolódást okoz! A CX-Ray eszközével a munkatársakkal közösen egyeztetett célok átláthatóak, mérhetőek, értékelhetőek lesznek. A szervezeti célok a munkavállalók egyéni céljaikká válnak a rendszer használatával. Emellett több HR folyamatot is automatizál, könnyen kezelhető, szakmai riportokat biztosító platformot kínál. Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Leave a Reply

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com