Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

Az elmúlt egy év számos változást hozott az élet minden területén, ezek közül az egyik, ami átalakította sokak hétköznapjait, az otthoni munkavégzésre való váltás volt. Áttörve a technológiai és kulturális határokat, a munka hirtelen ott volt a nappaliban, a kis szobából dolgozószoba lett,  a meetingek mind átkerültek az online térbe a konferenciákkal és eseményekkel egyetemben, a csapatépítők pedig a Zoom link megnyitásával kezdődtek. Ha valaki elhívott kávézni, a konyháig kellett csak menni, a napi rutin, a munkavégzés ritmusa, a munka és magánélet egyensúlya mind megváltozott, az eddig éles határok elmosódtak. Sokan emellett küzdöttek mentálhigiénés és egészségügyi gondokkal, a gyerekek online oktatásával, a bizonytalansággal és a magánnyal. Egy szó, mint száz, egy igazán nehéz időszakot tudhat az emberek nagy része maga mögött, így fontos a visszatérés és a visszaállás időszakát is komolyan venni. A magyar vállalatok nagy része már részben megkezdte a visszatérést a munkahelyre, kivéve azokat a cégeket, amelyek megváltoztatják a munkavégzés helyéhez kötődő szabályzásaikat. Összeszedtünk néhány fontos tanácsot, ami segíthet a munkahelyre való visszatérés megkönnyítésében!

 

Mérjétek fel, hogy mire vágynak a munkavállalóitok!

Érdemes lehet egy rövid kérdőívet körbeküldeni a munkahelyre való visszatérés előtt a kollégáknak igényfelmérő jelleggel. Így rá tudtok kérdezni, hogy kinek milyen fenntartásai, félelmei, vagy vágyai vannak, milyen igényeket változtatott meg az otthonról végzett munka. Amennyiben több hasonló pontot fedeztek fel és megvalósítható, tegyetek érte, hogy mindenki a legkomfortosabban érezze magát a változás folyamatában és várja azt, hogy újra kollégáival együtt dolgozhasson. Ezekről a változásokról akár egy belső csatornán, vagy hírlevélben érdemes tájékoztatni a munkavállalókat, hogy mindenkihez eljussanak a jó hírek.

 

Kommunikáljatok nyitottan!

Amennyiben az első pár héten a részleg-, vagy csapat vezetőknek van idejük és lehetőségük, fontos a kollégákkal való kapcsolat élő felvétele, mind csoportos, mind egyéni szinten. Ha a vezető is képes megosztani azt, hogy neki milyen nehézségekkel kellett otthon, vagy akár a visszatérés során megküzdenie, illetve azt is, hogy miért örül neki, empatikussá és megközelíthetővé válik a munkavállalók számára, elősegítve a nyitott kommunikációt részükről is.

 

Pótoljátok az elmaradt sikerek ünneplését és a külön töltött időt!

Megannyi születésnap, szakmai siker, előléptetés, új csapattag bemutatása, mérföldkövek megünneplése maradt el, vagy tolódott át az online térbe az elmúlt egy évben. Be kell látni, hogy bár rengeteg ötletes és szuper megoldás született az online csapatépítők kapcsán, ezek az események teljesen mások élőben. A nyár ideális lehetőség lehet arra, hogy szervezzetek egy akár pár napos csapatépítőt, ahol közös élményeket szerezhettek és újra ráhangolódhattok egymásra. 

 

Figyeljetek oda egymásra!

Ha valamit biztosan tanítottak sokaknak a korlátozások, akkor az a mentális egészség fontossága volt. A vezetőknek kiemelt szerepük van a munkatársak lelki épségének elősegítésében, érdemes lehet különféle coaching alkalmakat, vagy munkapszichológiai módszereket és segítséget igénybe venni. Egyrészről fontos a csapat egészével közös tréningen részt venni, ahol az együttműködést, tudásmegosztást és kommunikációt tudjátok fejleszteni, másrészről az egyéni segítség igénybevételének népszerűsítése is lényeges. Így mindenkinek lesz lehetősége arra, hogy a munkahelyre való visszatéréssel kapcsolatos nehézségekkel ne egyedül kelljen megküzdenie. 

 

Végezzetek szervezetdiagnosztikai felmérést, hogy átlássátok a változásokat!

Az intuitív, empatikus megoldások mellett igazán lényeges a mérhető, adatalapú eszközök igénybevétele is. Amellett, hogy egyéni szinten felméritek, mire lenne a kollégáknak szüksége, mi változott az elmúlt egy évben és, hogy milyen nehézségekkel küzdenek, létfontosságú megvizsgálni szervezeti szinten is a változásokat. Egy olyan diagnosztikai eszköz, mint a CX-Ray Hálózatelemzése egyaránt alkalmazható csapatés vállalati szinten is. A hálózatelemzés tökéletesen rávilágít a szervezet összetételére, megmutatja a kulcsembereket, a véleményvezéreket, az informális kapcsolatok alakulását, az információ és tudás áramlását is. Ez mind óriási segítség lesz a munkafolyamatok újraszervezése, a munkavállalók megtartása, a munkahelyi stressz csökkentése és akár olyan dolgok során is, mint egy esetleges munkakörnyezeti átalakítás. Vagyis az összes munkahelyre való visszatéréssel kapcsolatos nehézségre egy riportban ad választ. 

 

Az elmúlt időszak nehézségei minden vállalatot megviseltek. Fontos olyan felmérést végezni, ami megmutatja a szervezet erősségeit és sérülékenységi pontjait is. A Company Health Company felmérésünk azért készítettük, hogy megmutassuk milyen állapotban van a cégetek. Nincs más dolgotok, mint kitölteni a rövid, két perces kérdőívünk, amely után az eredmények részletes elemzését tartalmazó szakmai riportot emailben küldjük el Nektek. Emellett pedig lehetőségetek lesz egy ingyenes konzultáción részt venni, ahol egy szakértőnk fog segíteni Nektek az eredmények kielemzésében és a felmerülő kérdések, problémák megoldásában. Az alábbi linken találjátok a kérdőívet. Reméljük, hogy hasznosnak találjátok és tudunk Nektek segíteni ezután a nehéz időszak után!

 

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

 

Leave a Reply

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com