Skip to main content
Olvasási idő 4 percOlvasási idő 4 perc

A folyamatos recruitment rengeteg pénzt és energiát igényel. A jó munkaerő megtartása a HR egyik legfontosabb feladata lett 2021-re. A dolgozói elégedettség felmérése és elérése ennek az egyik legfőbb kulcsa. De hogyan érdemes nekikezdeni? Mik azok a legfontosabb szempontok, amiket egy dolgozói elégedettség felmérésnél szem előtt kell tartani? A Dorsum már sok éve a CX-Ray ügyfele és segítségünkkel egy olyan elégedettség felmérést tudtak kialakítani, aminek segítségével az elégedettségi pontszám évről évre nő. Esettanulmányunk készítésekor Medgyesy Nikolett, képzés-fejlesztés specialista osztotta meg tapasztalatait.

 

Hogyan alakult ki az elégedettség felmérés a Dorsum Zrt-nél?

A Dorsum Magyarország 250 fős piacvezető értékpapír-piaci szoftverfejlesztő vállalata. Budapesten és Miskolcon kívül Romániában és Bulgáriában is van irodája, valamint több mint 80 ügyfele a régióban. Legnagyobb ügyfeleik között találhatóak a legnagyobb hazai bankok, alapkezelők, brókercégek és egyéb pénzügyi intézetek. 

Már több, mint 10 éve is tartottak rendszeres, évi szintű elégedettség felméréseket, ám ekkor a cég mérete kisebb volt. Így eleinte az Excel táblákban vezetett elégedettség felmérés elegendőnek bizonyult. 

Ám mikor 2015-ben jelentős növekedésen ment át a szervezet, felmerült az igény a szoftveresítésre. A nagy munkavállalói számot már nem lehetett hatékonyan Excelben kezelni. 2015-ben ezért a CX-Ray-hez fordultak és ekkor lezajlott az első pilot projekt. Ekkor még csak a fejlesztői csapatra használták az elégedettség felmérést. Mivel nagy sikert aratott, a következő évben már az egész cégnél bevezették. Az első alkalommal a dolgozói elégedettség kérdőívet a CX-Ray szakmai segítségével alakították ki. Az így megfogalmazott kérdések adják mind a mai napig a kérdőív gerincét, apróbb aktualizálásokkal és változtatásokkal. Ez azért is különösen fontos Medgyesy Nikolett szerint, hogy összehasonlíthatóak legyenek az éves eredmények. 

Idén októberben hatodik alkalommal zajlik a Dorsumnál az elégedettség felmérés a CX-Ray eszközével. Ez segít mind a vezetőknek, mind a HR munkatársaknak, hogy rálássanak a szervezet egészére. A munkavállalói elégedettség felmérés mindig az utolsó negyedévben történik. Emellett pedig 2017-től a CX-Ray hálózatelemzés eszközét is elkezdték használni. 

A felmérés csoport szinten történik, amin a leányvállalatok is részt vesznek, értelemszerűen külföldön angol a kérdőív. A külföldi irodák esetében a helyi sajátosságokat mindig figyelembe veszik a kérdések megszerkesztésénél.

<img src="kollegak.png" alt="Két egymásra nevető munkatárs, dolgozói elégedettség">

 

 

 

Miért éppen a szoftver?

Medgyesy Nikolett tapasztalatai szerint hatalmas sikere volt a szoftveres elégedettség felmérés bevezetésének. A Dorsum csapatának jelentős része áll fejlesztőkből és programozókból, akik munkájuk során a legmodernebb eszközökkel dolgoznak. Ezért számukra nagyon pozitív változás volt egy high tech, felhasználóbarát szoftver használata. Az elégedettség felmérés így a munkavállalók számára is könnyebb és hatékonyabb, Jóval kevesebb ráfordított idővel tudják kitölteni a kérdőívet. A vezetők és a HR számára pedig rengeteg munkát spórol meg ez a megoldás. Informatív, könnyen átlátható riportokat generál az elégedettség felmérés, amit könnyű az elmúlt évek eredményeivel összevetni. 

Az elégedettség felmérés szoftver abban is segítséget nyújt, hogy sokkal könnyebb a kitöltöttség lekövetése. A szoftver számon tartja a kitöltéseket és segítségével jelezhető a munkatársaknak a határidő. Medgyesy Nikolett kiemelte, hogy mivel a Dorsum számára minden egyes munkavállaló fontos és egyedi értéket képvisel, ezért csak 100%-os kitöltöttséggel zárják le a felmérést. 

A szervezeti kultúra és a dolgozói elégedettség

A szervezeti kultúra egyik fontos alapköve a Dorsumnál az, hogy a HR barátságos, nyitott és elérhető. Ez azt jelenti, hogy bárki, bármikor, bármivel fordulhat hozzájuk fordulni. Amiben csak lehetséges, szinte azonnali segítséget nyújtanak a kollégáknak,. Az elégedettség felmérésekkel telt évek során egy kétirányú bizalmi kapcsolat tudott kialakulni HR és munkavállalók között. Ennek a fő oka az, hogy a munkatársak tudják, az elégedettség felmérés eredményei hallgató fülekre találnak és az adott kereteken belül változások fognak történni. A dolgozói elégedettség felmérésekor a zárópont nem a válaszok beérkezése, hanem az igények feldolgozás, megoldása. 

Az egyik legfontosabb kérdése a kérdőívnek Medgyesy Nikolett szerint arra vonatkozik, hogy a munkavállaló milyen irányba szeretne tovább fejlődni. Itt mind szakmai, mind nem szakmai irányokat megjelölhet. Az erre a kérdésre adott szöveges válasznak a segítségével különböző egyéni fejlesztési terveket tudnak összeállítani. Ezeknek a válaszoknak köszönhetően szerveződnek mind kívülről, mind szervezeten belül megoldott tanfolyamok, programok. Ide sorolható a nyelvoktatás, vagy például a pandémiás időszakban előkerülő mentálhigiénés tanácsadás és stresszkezelés workshopok. 

Az kiderül évről évre, hogy a top prioritás a munkavállalók számára az elérhető szakmai vezető. Egy olyan elérhető vezető, aki mélységeiben ért munkájához, így teljesen átlátja, a csapat mivel foglalkozik. Egy olyan vezető, aki energiát és időt fordít munkatársaira. Aki emberileg is odafigyel, valamint arra, hogy a támogató területekkel, mint a HR, hogyan tudnak együttműködni.

A legfontosabb következtetés, amit az évek során a Dorsum le tudott vonni, az volt, hogy mennyire fontos a mérhetőség és a kézzelfogható eredmények. Az elmúlt hat év során az elégedettségi összpontszámok folyamatosan nőttek és ennek hatása tisztán látszik a szervezeten belül is. A kollégák megtartása kerül egyre inkább a fókuszba, ennek pedig tökéletes eszköze tud lenni az elégedettség felmérés. Persze csak és kizárólag akkor, ha a kollégák igényei valóban értő fülekre találnak.

<img src="smiley.png" alt="mosolygó kockák,dolgozói elégedettség">

 

 

 

Hogyan tovább? A pandémia és az elégedettség felmérés

A Dorsum a járványhelyzet alatt teljes mértékben igazodott az állami szabályozásokhoz, így elsődlegesen teljesen átálltak az otthoni munkavégzésre. Később, a korlátozások lazulásával átálltak hibrid munkavégzésre, jelenleg is eszerint működnek. Heti 3 alkalommal az irodából, kétszer pedig otthonról dolgoznak a kollégák. De itt is fontos volt az egyéni igények szem előtt tartása, így ez személyi helyzettől függően változhat. A pandémia során két új kérdés került bele a dolgozói elégedettség kérdőívbe. Az egyik arra kérdezett rá, hogy a munkavállaló elégedett-e azokkal az intézkedésekkel, amit a Dorsum dolgozói védelmére bevezetett. Erre egy 1-6 terjedő Likert skálán lehet választ adni. A másik kérdés pedig arra irányul, hogy van-e valami, amit a dolgozók hiányolnak. Erre pedig szabad szöveges választ várnak. A tapasztalat az volt, hogy a munkavállalók nagyon elégedettek a Dorsum intézkedéseivel, de megneveztek több lehetséges kiegészítő intézkedést is. Ennek hatására valósult meg a mentálhigiénés tanácsadás és a stresszkezelési workshop is.

Fontos a kérdőívet aktualizálni, hogy az adott év történéseire reagáljon. Ez mutatja azt  a munkavállalóknak, hogy nem rutin alapon működik a rendszer. Tényleg fontos, hogy milyen változást hogyan éltek meg, mit tanultak belőle és mit lehetne a jövőben fejleszteni.

 

Leave a Reply

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com