Skip to main content
Olvasási idő 2 percOlvasási idő 2 perc

Egy szervezet életében az utódlás elkerülhetetlen, de ráfordított figyelemmel kiküszöbölhető minden lehetséges nehézség. Ebben a szervezetdiagnosztikai eszközök nagy segítséget tudnak nyújtani. Használatukkal a szervezet kiismerhető, átlátható, a vezetői potenciál pedig könnyen kiszűrhető. 

 

A legelső lépés az utódlás fontosságának és elkerülhetetlenségének felismerése. Kis-, és középvállalkozások esetében, családi cégeknél ez különösen érzékeny téma lehet. Érdemes a menedzsment szintjén ezt egy, minden pozíció esetében bekövetkező adottságként kezelni ezt. A megfelelő a tehetséggondozás, jól épül fel a szervezeti kultúra és a megfelelő eszközöket használjuk, nem alakulhat ki gond. 

 

Az utódlás, mint tehetséggondozási folyamat

Az utódlás egy hosszú távú tervezési folyamat, amelynek fontos része a tehetség szűrése és gondozása. A tehetség orientált szervezeti kultúra kialakítása ennek első lépése. Ilyenkor a fókusz azon van, hogy a kollégák szakértelmét, hard és soft skilljeit tovább fejlesszék. Ennek eredményeképp, ha egy kolléga nyugdíjba megy, felmond, esetleg el kell bocsátani, nem kívülről kell pótolni. Fejlődés és növekedés esetén pedig az új, létrejövő pozíciókra is lehet belülről rekrutálni. 

A stabilitás, a biztos “háttérország” a kiszámítható működés kulcsa. A szervezet egésze szempontjából nagyon előnyös, ha a vezető gondoskodik utódjáról. A kollégák számára is csábítóbb egy olyan munkahely, ahol van fejlődési és előrelépési lehetőség. Ez motiváló környezetet biztosít, ahol fenntartható a hosszú távú foglalkoztatás. Emellett egy csapat számára is sokkal kedvezőbb hatású, ha távozó felettes helyére belsős kolléga kerül. A belső utód megbízhatóbb, lojálisabb opciónak ígérkezik, akinek a megfelelő szakértelme már az adott munkakörnyezetben bizonyítva van. 

 

A szervezetdiagnosztikai eszközök szerepe az utódlásban

A versenyképesség egyik kulcsa a csapatmunka. Egy jó csapatmunka során le tudjuk győzni azokat a külső és belső hatásokat, amik széthúzáshoz, romboláshoz vezetnek. Az átlátható szervezetben könnyebben beazonosíthatóak a szereplők a szervezetben, a kollégák kapcsolata és a véleményközösségek. Ha ezeket tudjuk, a csapatmunkát könnyebb erősíteni, kihasználva ezt a plusz tudást.  A hálózatelemzés tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük a szervezetet igazán. Melyik kolléga milyen kapcsolatban van a többiekkel, ki az aki izolált, hogyan alakulnak az információs csatornák. Emellett a hálózatelemzés kiváló eszköz arra is, hogy megmutassa kik azok, akik vezetői potenciállal bírnak és kik azok, akik inkább szakértői vonalat képviselnek a szervezetben. Ezeket előre tudni az utódlás kapcsán nagyon hasznos plusz információ. Így a döntés teljesen megalapozott tud lenni.

A hálózatelemzés mellett az elégedettség felmérés a másik szervezetdiagnosztikai eszköz, ami óriási segítség és előny az utódlás témájában. Az elégedettség felmérés során lehetőség nyílik arra, hogy a jelenlegi vezetőség átláthassa, mi az, amivel elégedettek a kollégák és mik azok, amiken javítani lehet. Az elégedettség felmérés betekintést nyújt abba, hogy az utód kiválasztásakor mik azok a fájdalom pontok és sikerek, amikre figyelni kell.

Ezzel a jövőbeli vezetők munkáját is elő lehet segíteni, valamint a kollégák elégedettségét növelik. Az elégedett kollégák pedig motiváltabbak, könnyebben köteleződnek el a szervezet felé és hosszú távon lehet rájuk számítani. Érdemes mind a hálózatelemzést, mint az elégedettség felmérést az utódlás előtt és az utódlás folyamata után is elvégezni, így az utódlás folyamatának sikeressége mérhető és megfogható lesz. 

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Leave a Reply

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com