Skip to main content
Olvasási idő 2 percOlvasási idő 2 perc

Válogatott EB keret kijelölés team hálózatelemzés segítségével

Kalmár Zsófia Kata sport szakpszichológus írása

 

Sportcsapatok körében másodszor alkalmaztam a CX-Ray hálózatelemző szoftverét. Az U17-es női röplabda válogatott Európa Bajnokságra való felkészülését segítettem sportpszichológusként a nyáron, aminek a kezdeti szakaszában még keretszűkítésre volt szükség, az EB keret kijelöléséhez.

A vezetőedző a fizikai és technikai készségek mellett szerenécsre nagy hangsúlyt fektetett a mentális készségek fejlesztésére, valamint a csapatdinamikai folyamatok szem előtt tartására nem csak a fejlesztés, de a kiválasztás során is. Ebben segített nekünk a team hálózatelemzés.

Az eredeti kérdéseket részben átírtam, hogy a fiataloknak érthetőbb legyen, illetve jobban illeszkedjenek a sportolói környezethez. Az alábbi kérdések szerepeltek a felmérésben:

  • Kikkel működsz együtt a leggyakrabban?
  • Kiktől kapsz hasznos információt?
  • Kik edzenek és játszanak előrelátóan és felelősségteljesen a csapatban?
  • Kik osztják meg a sportolói tapasztalataikat veled?
  • Kiknek a véleményére adsz?
  • Kik szoktak megdícsérni a csapatból, ha jól teljesítesz?

A kérdőívet egyszerre töltötték ki a telefonjukon a sportolók, az egyéni linkek alapján. Az eredményeket kiértékeltem, valamint a szociogrammokat nagyban kinyomtattam a nevek nélkül, hogy azt megmutathassam nekik. A szociogrammokat nézve beszéltem velük végig az eredményeket, amin jól kirajzolódott a kezdeti szakaszra jellemző klikkesedés.

A sportolók elmondása és reakciói alapján nekik is nagyon hasznos volt külső szemmel látni az egymás közötti kapcsolatokat. Az ábrák visszaigazolták az edzőktől és tőlem kapott visszajelzéseket, viszont jobban befogadták ezt, mert tudták, hogy ezek a szociogrammok a saját válaszaik alapján rajzolódtak ki. Őszinte beszélgetések alakultak ki a felmérés eredményei kapcsán a csoportos pszichológiai fogalkozásokon, mert már elhitték, hogy tényleg dolgozni kell azon, hogy egyre egységesebb lehessen a csapat.

Az edzőknek is megmutattam a név nélküli szociogrammokat, és ismertettem az eredményeket, ami után maguktól is jól körbehatárolták, hogy ki hol lehet a szociogrammokon. Ez is mutatja azt, hogy mennyire hiteles lett ez a felmérés, ezért jól lehetett dolgozni vele. Az edzőkkel végigbeszéltük, hogy mik a további tehendők a csapat fejlesztése érdekében, illetve kik lehetnek azok, akiktől a szűkítés során sajnos meg kell válni.

Nagyon nagy segítség volt ez a hálózatelemzés a felkészülés első felében, sportolói környezetben is bátran ajánlom a használatát!

Leave a Reply

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com