Olvasási idő 2 perc

Barátság a munkahelyen?

Idejét múlt az a feltételezés, hogy a munka és a magánélet egymástól szorosan elválik. Talán soha nem is volt érvényes, hiszen nem tudjuk gombnyomásra kikapcsolni érzelmeinket, gondolatainkat, amik a munka határain kívülre kóborolnak – és végső soron éber életünk harmadát a munkahelyünkön töltjük és töltöttük mindig is.

Kommunikáció a társainkkal nem pusztán egy jelenség, hanem elvárás. Egyszerre egyikünk sem képes minden szükséges tudást lefedni, ezért különböző szakembereknek kell összehangoltan együttműködniük. A munkahelyi kommunikáció során pedig megismerjük egymást, mely elkerülhetetlen eredménye: a barátság és az ellenségeskedés.

Miért fontos, hogy ezeket figyelembe vegyük?

Azért, mert a szervezet számára pénzben számolható az értékük. És mérhető kockázattal jár az, ha bárki is kiesik a bizalmi kapcsolatok hálózatából.

Magasabb fizetés és jó hangulat?

A konkurencia vadászik a legjobb embereidre. Jól képzett és tapasztalt, bevált munkatársak értéke mindig magas a munkaerő piacon, főleg, ha stratégiai tudással is rendelkeznek.. A két legnagyobb fegyver arra, hogy lekötött munkaerődet elhalásszák, a magasabb fizetés és a jobb hangulat.

Ha elég munkahelyi barátság születik beosztottaid között, az segít javítani a közhangulatot, így nem kerülsz piaci hátrányba ezen a téren. Továbbá, ha elég sok barátja van beosztottaidnak, kevesebb eséllyel szeretné őket itthagyni. Nem szeretné sem cserben hagyni a társait, sem kockáztatni egy új közösséget.

“Társas lógás”

Klasszikus rémkép lehet a szemünk előtt, amikor a munkatársak az idejüket feladatmegoldás helyett játékkal vagy pletykával töltik. A legrosszabb eshetőség az úgynevezett társas lógás, amikor a munkatársak összefogva kerülik a munkát, ezzel csökkentve egymás szégyenérzetét is, gyakorlatilag szentesítve a cselekményüket. Ugyanakkor az a munkahelyi közösség, ahol ezek a jelenségek felmerülnek, jó eséllyel már sokkal mélyebben sebzett, és egyébként is megérett egy szervezeti diagnosztikára.

A közösség -, a barátság – ereje azonban lehet motiváló is. Amennyiben mindenki érti és érzi a saját szerepét, hozzájárulását a kollektív erőfeszítésben, akkor a teljesítmény már nem csak saját élmény.

Amennyiben érdekelnek a további alpontok (versengés, külső stressz és munkahelyi stressz), kérünk jelentkezz be a fiókodba (e-Könyvek, Onboarding & lemorzsolódás), vagy regisztrálj.

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com