Skip to main content
Olvasási idő 2 percOlvasási idő 2 perc

360 Fokos Értékelés és Társas Hálózatelemzés: miben segíthet szervezetednek? Melyiket érdemes választanod? Hogyan dönts okosan? Ismerd meg a CX-Ray 360 Fokos Értékelés és a Társas Hálózatelemzés közti különbségeket!

Munkavállalói lemorzsolódás, gyakori elégedetlenség, rendszeres alulteljesítés, magas hiányzási ráta. Mind-mind olyan helyzetek, melyekkel egy dinamikusan fejlődő vállalatnak nap mint nap szembe kell néznie. Amit ilyenkor egy vezető tehet, az az, hogy feltérképezi csapatának dinamikáját, a tagok képességeit és az egyéni kompetenciákból adódó lehetőségeket, majd segítséget nyújt a felmerülő problémákkal szemben. Ezt természetesen számtalan módon megteheti. Szervezeti felmérés esetén ugyanakkor nagyon fontos, hogy milyen eszközzel történik. A HR területén végzett felmérések és fejlesztések alapvető célja, hogy hatékonyabbá tegyék a munkavégzést és a belső folyamatokat, s így végső soron növeljék a vállalat profitját. A különböző eszközök ugyanakkor más-más pontokon és eltérő módszerekkel tudnak segítséget nyújtani az eredményességben. Mit is tud pontosan a CX-Ray 360 Fokos Értékelés, és mit a Társas Hálózatelemzés?

CX-Ray 360 Fokos Értékelés

A CX-Ray 360 Fokos Értékelés torzításmentesen és pontosan ad információkat a különböző kompetenciákról.

A hagyományos 360 fokos felmérés lehetőséget ad arra, hogy egy munkavállaló eredményességét többféle szemszögből és számos vélemény mentén is megvizsgálhassuk. Az adott személy teljesítményét, kompetenciáit és a szervezeti normákhoz igazodását felettese, munkatársai, beosztottai és saját maga is kiértékeli, így teljesebb képet kaphatunk róla. A CX-Ray 360 Fokos Értékelés ezzel szemben elhagyja a hagyományos megközelítésben alkalmazott Likert-skálát (és az azzal járó torzításokat), saját módszertanával pedig fix-összegű pontkiosztásra ösztönzi az értékelőt. Mit is jelent ez pontosan? A válaszadónak meghatározott pontok szétosztásával kell különbséget tenni a kompetenciák szintjei között, így senkit sem lehet alul- vagy felértékelni, hiszen egy készség  pontozása a többi képességre is hatással van. Az összpontszám ugyanakkor mindenkinél megegyezik.

CX-Ray Társas Hálózatelemzés

CX-Ray Társas Hálózatelemzés legnagyobb előnye, hogy alkalmas a szervezetben zajló csoportdinamika és információáramlás kimutatására, valamint a csapaton belüli kapcsolatok és viszonyok ábrázolására.

A társas hálózatelemzés alapja a 19-20. század fordulójára tehető, amikor is igény lett egy olyan eszközre, amely alkalmas komplex struktúrák jellemzésére közérthető és tudományos módon. A szociometria megalkotása J. L. Moreno nevéhez köthető, aki kidolgozott egy szisztematikus módszert a hálózatok grafikus megjelenítésére. A efféle rajzok az embereket pontokként, a köztük lévő kapcsolatokat pedig vonalakként ábrázolták. Moreno szociogramjának fejlődéséhez a szociológia, a pszichológia és a matematika is hozzájárult. A matematikából ismert gráfelmélet (az objektumok közötti páronkénti kapcsolatok tudománya) és a szociometria közel azonos időben kerültek a középpontba. Idővel mindkét irányzat rájött  egymás előnyeire és kölcsönösen alkalmazni kezdték őket. Napjaink szociometriája így lesz egyre komplexebb, a legkisebb alkotóelemtől kezdve a legnagyobb hálózatokig.

A társas hálózatelemzés virtuálisan képes modellezni az emberi interakciókat és kapcsolatokat. Gyakran használják iskolákban osztályközösségek vizsgálatára vagy járványkutató intézetekben fertőző betegségek terjedésének felmérésére. Újabban azonban a munkahelyi kapcsolatok és együttműködések kerültek a társas hálózatelemzés fókuszába.

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com