Skip to main content
Olvasási idő 2 percOlvasási idő 2 perc

Szervezeti felmérés és diagnosztika, de mégis hogyan? Melyiket válaszd: 360 Fokos Értékelés vagy Tásas Hálózatelemzés? Segítünk!

Mindennapi munkánk során a másoktól kapott visszajelzések kulcsfontosságúak. A vélemény, amit főnökünk, beosztottaink, munkatársainkadnak teljesítményünkről, motiválóan hathat ránk, lelkesíthet bennünket. De ezeknek nem csak egyéni hozadéka lehet! Az így kapott eredmények feldolgozása és alkalmazása pozitívan befolyásolhatja a vállalat egészét is. Hatékonyabb működésre, gyorsabb és precízebb munkavégzésre sarkallhat ─ megnövelve így a cég profitját is.

Éppen ezért fontos, hogy munkahelyünk mindennapi folyamataiba beépítsük egymás értékelését. Nem mindegy azonban, milyen eszközt választunk ehhez! Miben hasonlít és miben különbözik a CX-Ray 360 Fokos Értékelés és a Társas Hálózatelemzés? Vizsgáljuk meg!

360 Fokos Értékelés vs. Társas Hálózatelemzés

Első pillantásra a 360 Fokos Értékelés és a Társas Hálózatelemzés közeli rokonoknak tűnhetek: mindkettő célja, hogy társainktól visszajelzést kapjunk. Habár a 360 fokos értékelés átmenetként is értelmezhető a Likert-skálás kérdőívek és a szociometriai módszerek között, a két eszköz eltérő jellegű eredményekre helyezi a hangsúlyt.

Kit mér fel?

A szociometriában minden kitöltő saját belátása szerint jelölheti meg bármelyik munkatársát. A szervezetek így természetesebb képükben rajzolódhatnak ki. Ugyan nem garantált, hogy minden résztvevő kap jelölést, ez mégis fontos adat, amivel aztán külön kell foglalkozni.

Ezzel szemben a 360 fokos értékelés fókuszában egyetlen személy áll, akiről egy konkrét értékelői körtől szeretnénk visszajelzést kapni.  Emiatt ebben az esetben az adott szervezetet csak formális oldala felől közelítjük meg. A hierarchia alapján viszont egyszerűen kiválasztható, hogy  mindenkinek releváns értékelője lehessen (egyszerre általában több is). Ezáltal könnyen áttekinthető, szervezeti formához igazodó értékeléseket kaphatunk, melyek sokat segíthetnek a munkatársak fejlesztésében és oktatásában.

Milyen információt ad?

CX-Ray Company és Team Társas Hálózatelemzés az egész szervezetről nyújt átfogó eredményt, melyben az egyéni eredményeket a teljes rendszer viszonyításában vizsgálhatjuk. A kérdések között átfedésekkel szűrünk, így a szociometria kiértékelése a kitöltő számára nem manipulálható. A számszerűsített adatok mellett a felmérés során szereptermészetű eredményeket is kapunk, amelyek többek között a szervezetben tevékenykedő kulcsembereket és véleményvezéreket is megmutatják. Ők azok, akikre egy-egy szervezeti változás során leginkább építeni tudunk.

360 Fokos Értékelés ehhez képest csak azokról a személyekről nyújt információt, akiket ténylegesen bevontunk a felmérésbe. Ezek az adatok pedig csak az előre meghatározott kompetenciák mentén jelennek meg.

Milyen extra feladattal ruházza fel a HR-t?

Mindkét felmérés HR-szintű feladatokat igényel, csakhogy más-más típusúakat. Amíg ugyanis mind a 360 Fokos Értékelés, mind pedig a Társas Hálózatelemzés esetén szükséges megadni a hierarchiára vonatkozó adatokat (kivéve a Team szintű hálózatelemzésnél, aminek egy modulját kipróbálhatod ingyen), addig a 360 Fokos Értékelés esetén az értékelőket is ki kell jelölni. Ez már önmagában is ad egy praktikussági határt a felhasználók számának meghatározásához. A felület megkönnyíti az egy szinten dolgozók értékelőinek másolását, így ha különböző személyeket azonos csapat értékel ki, az egyetlen kattintással átvihető. Az online felület egyébként könnyen kezelhető, felhasználóbarát. Az eredmények mindkét felmérés esetén szövegesen és vizuálisan is megjelennek a hatékonyabb értelmezés érdekében.

A 360 fokos értékelés módszertana lehetővé teszi a szakmai és vezetői kompetenciák feltárását. Minden egyes értékelt munkatárs készségeinek feltérképezésébe több kollégát vonunk be vezetői, beosztottai és a hierarchiában vele egy szinten lévő alkalmazottak közül. Az önértékelés szintén a folyamat része. A CX-Ray eszköze Testreszabható kompetenciaértékelést biztosít a szervezeti célok szerint. Átlátható, könnyen kezelhető vezetői riport ad a visszajelzésekhez. Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com