Skip to main content
Olvasási idő 2 percOlvasási idő 2 perc

Hogyan működik munkahelyünkön az „energia”? Kik maradnak inkább a vállalatnál: azok, akiket sokan motiválnak, vagy azok, akik sokakat motiválnak? Hogyan befolyásolja mindezt embereink sikeressége? Egy angol kutatás meglepő eredményekkel szolgált!

Amikor valaki elhagyja aktuális munkahelyét, az ritkán számít nagy meglepetésnek. A kollégák és a felettesek általában tisztában vannak azzal, ha valaki eltávolodik tőlük. Kutatásunk kimutatta, hogy társaink motiválására való képtelenségünk meghatározó tényező jövőbeli felmondásunk szempontjából. Emiatt ugyanis könnyen érezhetjük magunkat elszigeteltnek munkahelyünkön.” – tette közzé Alexandra Gerbasi, a Surrey Business School Vezetési és Döntéshozási Központjának igazgatója.

Az én energiám a te energiád is!

University of Surrey 2016-ban végzett kutatása megállapította: embereink egymás felé irányuló energiája nagyban befolyásolja annak valószínűséget, hogy ők maguk idővel el fogják-e hagyni munkahelyüket. Ezen az igen részletes tanulmányon a kutatók négy éven keresztül dolgoztak a franciaországi Grenoble Ecole de Management IT szakemberei körében. Feltételezéseik szerit egy adott személy felmondásának oka önmagában nem csak a gyenge teljesítmény vagy a nem megfelelő illeszkedés lehet. Az is gondot okozhat, ha a szóban forgó egyénben nincsen kellő energia, s így elveszi a körülötte lévők munkakedvét. A kapott eredmények arra utalnak, hogy azok a munkatársak, akik képesek motiválni kollégáikat, kisebb valószínűséggel hagyják el a szervezetet – hacsak nem teljesítenek kifejezetten magas szinten!

A kiemelkedő teljesítménynek is megvan az ára?

Igen! Azok az emberek ugyanis, akik magas produktivitásuk mellett másokat is képesek energiával feltölteni, nagyobb valószínűséggel hagyják el a vállalatot. Miért? Valószínűleg azért, mert ők az említett tulajdonságaik miatt más munkahelyeken is kiváló lehetőségekkel rendelkeznek. Az alacsony teljesítményű, társaikat motiválni nem tudó egyének ugyanakkor szintén veszélyeztetettek. Nekik elvégre kifogásolható eredményességük miatt sajnos eleve kétes a maradásuk. Jelen kutatás mindezekből azt a következtetést vonta le, hogy a cégeknél leginkább azok köteleződnek el, akik a motiválás és a teljesítés dimenzióiban egyaránt „középtájt” helyezkednek el.

Új ellenszer a lemorzsolódásra

A kutatók szerint empirikus eredményeik hatékonyan segíthetnek a személyzeti fluktuáció csökkentésében, ami az egyéni és a szervezeti szintű teljesítmény tekintetében sajnos még napjainkban is óriási költségeket jelent. Jó megoldás lehet például mások lelkesítésének és energizálásának, mint képességeknek a bevonása a kiválasztási és a teljesítményértékelési folyamatokba. Az említett kompetenciák fejlesztése ugyanakkor a vezetői képzések, megerősítésük pedig a jutalmazási rendszerek részeként lehetséges. Sőt! Kifejezetten ajánlott.

A teljesítményértékelési rendszer nélkülözhetetlen információkat szolgáltat prémiumok elosztásához, visszajelzéshez, egyéni fejlesztési tervekhez és karriertervezéshez. Ezzel szemben egy rossz rendszer konfliktust, helyrehozhatatlan károkat, lemorzsolódást okoz! A CX-Ray eszközével a munkatársakkal közösen egyeztetett célok átláthatóak, mérhetőek, értékelhetőek lesznek. A szervezeti célok a munkavállalók egyéni céljaikká válnak a rendszer használatával. Emellett több HR folyamatot is automatizál, könnyen kezelhető, szakmai riportokat biztosító platformot kínál. Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt!

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com