Olvasási idő 2 perc

Napjaink leggyakoribb, vezetőknek szóló tanácsa: „Tartsd meg embereid! Kollégáid legyenek mindig elkötelezettek a cég iránt!”. Mondani azonban könnyebb, mint megvalósítani. Pláne akkor, ha jól akarjuk csinálni. Mutatjuk, miért!

A megemelt fizetések, a plusz juttatások és az elismerő szavak megszüntetik ugyan az elégedetlenséget, hosszú távon azonban nem motiválják beosztottainkat. Abban az esetben ugyanis, ha nyíltan próbáljuk meg elkötelezni őket, külső kényszerként fogják azt megélni. Maradásuk ily módon nem garantált. Abban az esetben viszont, ha sikerül felébresztenünk alkalmazottaink személyes érdeklődését, belülről fakadó motivációjuk természetes hajtóerőként fogja maradásra ösztönözni őket. Ráadásul teljesítményük minősége is javulni fog! Hogyan érhetjük el mindezt? Adunk néhány hasznos tippet:

  1. Tarts vissza- és előretekintő megbeszéléséket! Egy-egy ilyen értekezlet során három kérdést kell minden egyes résztvevőnek megválaszolnia: „Milyen eredményeket értem el ezen a héten?”, „Mit tanultam ezen a héten?”, „Mit szeretnék tanulni a következő héten?”.
  2. Mutass rá kollégáid munkájának értelmére! Magyarázd el beosztottaidnak szervezeti, csoportos és egyéni szinten is, hogy mit miért csinálnak! Egészen pontosan azt fejtsd ki nekik, hogy kiknek és miként tesznek ők jót munkahelyi feladataik elvégzésével.
  3. Szemléltesd munkatársaid eredményességét! Adj lehetőséget dolgozóidnak arra, hogy saját maguk is megtapasztalhassák legutóbbi munkájuk eredményeit! Legalább egy prezentáció erejéig, de tedd lehetővé számukra, hogy külső szemlélőként tekinthessék át heti és/vagy havi teljesítményüket.
  4. Segítsd elő mások személyes fejlődését! Tárd fel, hogy ki milyen irányba szeretne továbbhaladni a jövőben, s hogy ki hova szeretne eljutni egy-két éven belül! Az érdeklődésen túl azonban segítséget is nyújts nekik: közösen állítsatok össze ütemterveket, határozzatok meg mérföldköveket, jelöljetek ki részfeladatokat!
  5. Gondoskodj a kellemes légkörről! Esetenként persze a sürgető határidők által tudatosan keltett feszültség is hatásos lehet, de azért érdemes óvatosan bánni ezzel a teljesítményfokozó szerrel! A munkavégzés élvezetesebb, ha munkahelyünkön jó hangulat és fesztelen légkör uralkodik. Ilyen körülmények között növekszik a termelékenység, ezzel együtt csökken a késések és a hiányzások száma.
  6. Mutass példát! A vezetőség viselkedése és a menedzsment stílusa egyaránt befolyásolja munkavállalóink motivációját. Ha a szervezeti kultúra, a vállalati politika és a HR-rendszer hatékonyan, egyszersmind megbízhatóan működik, akkor az emberek szívesebben, nagyobb valószínűséggel maradnak ott cégünknél.
  7. Figyelj oda alkalmazottaid véleményére! Ha egy dolgozó részt vehet a közös döntéshozásban, úgy érezheti, szerves része a vállalat egészének. Beosztottaink ezáltal nemcsak kontroll iránti szükségletüket elégíthetik ki, de magáról a szervezetről is gondoskodhatnak.
  8. Szervezz workshopokat! Ha egyszerre szeretnéd növelni munkatársaid motivációját és fokozni a teljesítményüket, szervezz nekik különféle workshopokat! A gyakorlati tanulás és a praktikus készségfejlesztés lehetősége nemcsak inspirálóan hat ránk, de jobb szakemberré is tesz bennünket.

A munka iránti elkötelezettség és a kiemelkedő munkahelyi teljesítmény alapja a munkavállalók elégedettsége. A CX-Ray eszköze szervezetpszichológiai elméleten alapszik, tudományos eszközökkel validált. Skálázható, szűrhető eredmények, amiből megtudhatod, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák. Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt!

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com