Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

A Profession.hu szervezetfejlesztési igényei arra ösztönözték a vállalat HR-eseit, hogy kreatív megoldásokkal álljanak elő. Miért a CX-Ray mérőeszközére esett választásuk? Cikkünkből kiderül!

A feladat

A Profession.hu egy immár több mint 10 éve működő állásportál, amely Magyarország legnagyobb önéletrajzi adatbázisa is egyben. Toborzási szolgáltatóként a vállalat elsődleges célja, hogy az aktuális munkavállalókat és a potenciális munkaadókat minél hatékonyabban kösse össze egymással. A cégnél jelenleg százhuszonhárom 30 év körüli személy dolgozik – kicsivel több nő mint férfi. A vállalat felépítése klasszikus: egy vezérigazgató és hat menedzsmenttag irányítja a termékfejlesztés, az üzletfejlesztés, a marketing, az értékesítés, az ügyfélszolgálat és a HR folyamatait.

A Profession.hu egy igazi közösségi kultúra: tagjainak értékrendjében a csapatmunka és az ún. emberi tényező áll a legelső helyen. Ez a fontossági sorrend a dolgozók olyan együttes tevékenységeiben nyilvánul meg, mint a munka utáni iszogatások, a délutáni sportprogramok vagy a közös utazások. A szervezet működésmódja ugyanakkor maga is támogatja ezt az erős közösségi szellemet: rugalmas az időbeosztás, sok a lehetőség és nagy az egyéni felelősség. Mivel azonban a formális hierarchiában nincsen túl sok szint, ezért mindenki dolgozhat közösen is. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az egyébként igencsak eltérő karakterű alkalmazottak közül a legtöbben mélyen hisznek a termékben, és könnyen azonosulnak a vízióval is.

A cég személyzete azonban az elmúlt 2 évben megduplázódott, sőt bővülésük még jelenleg is tart. Mindez rengeteg változást eredményezett: újak áramlottak be, régiek vándoroltak el. Ez talán nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy amíg korábban mindenki ismert mindenkit, addig ma ez már szinte lehetetlen. Azáltal ugyanakkor, hogy ennyire megnövekedett a létszám, strukturáltabb és formálisabb rendszerek beépítése is szükségessé vált a vállalat hétköznapi működésébe. Ez az átalakulás elsőre sokakat elidegenített munkahelyétől. A vezetőség azonban az igényszerű bővülés ellenére semmiképp nem akarta elveszíteni értékes és szeretett embereit. Ahhoz tehát, hogy egyszerre tudjanak növekedni és kulcsembereket megtartani, átfogó megoldást kellet találniuk. Időközben ráadásul néhány kommunikációs probléma is felmerült.

A megoldás

A CX-Ray hálózatelemző szoftverére alapos kutatómunka eredményeként esett a Profession.hu választása. Próbaképp ingyenes felmérést is végeztek az egyik munkahelyi csapattal. Az így kapott eredményeket látva nemcsak a HR tagjai, de a vezérigazgató is meggyőződhetett arról, hogy szóban forgó mérőeszközünket érdemes megrendelniük.

A szervezeti szintű felmérés elvégzésében később semmiféle probléma nem adódott. Egyrészt azért, mert a részleteket az esetleges félelmek eloszlatása érdekében a lehető legkörültekintőbb módon kommunikálták. Másrészt pedig azért, mert az alanyok többsége maga is szoftverfejlesztéssel foglalkozott, így ők inkább kíváncsiak, mintsem tartózkodóak voltak. Mindez végül 100%-os kitöltöttséget eredményezett!

A legnagyobb gondnak valójában az bizonyult, hogy a résztvevők egyénileg is bele akartak látni eredményeikbe, részletesebb információkra is vágytak a szociális hálóban elfoglalt helyükről. A HR azonban úgy találta, hogy a CX-Ray Hálózatelemzése olyan mély szintű adatokat is feltárt, amelyek egyeseket érzékenyen érinthettek. A felmérés intézői újfent asszertív kommunikációval oldották meg ezt az utólag felmerült nehézséget.

Az eredmény

A legérdekesebb tény, amely a hálózatelemzésből kiderült, talán azon felfedezés volt, hogy a Profession.hu rendkívül jó szervezeti önismerettel rendelkezik. Ez alatt az értendő, hogy a CX-Ray mérőeszköze olyan feltételezett problémákat erősített meg, amelyek ugyan már korábban is reflektorfénybe kerültek, egyelőre azonban még nem oldódtak meg. Legfontosabb eredményekként röviden a következőket kapták:

  • Az információáramlás és a tudásmegosztás még fejlesztendő területeknek bizonyultak. Ezekkel a folyamatokkal eleddig azért nem foglalkoztak behatóbban is a cégnél, mert az a bővülés kezdetéig nem volt akkora, hogy például gyakornoki programja legyen. Minden szakember azt csinálta, amihez a legjobban értett.
  • közös értékrend és a nagyfokú véleményazonosság ellenére voltak elszigetelt egyének is a vállalatban (habár arányuk nem érte el az 5%-ot). Mindezek tekintetében az egyes munkacsoportokon belül mindig volt egy-két olyan pont, amelyhez megfelelő akciótervet lehetett készíteni.

A felmérés összességében számos innovatív változás és változtatás alapjául szolgált a szervezet életében. Ezek tömören áttekintve a következők voltak:

  • Az újonnan belépők könnyebb megismerése végett egy olyan kreatív orgchartot készítettek a céges konyha falára, amely a kollégák polaroid képeiből tevődik össze.
  • A régi és az új kollégák klikkesedésének elkerülése érdekében megkeverték az addigi véleményközösségek szerinti ülésrendet az irodában.
  • A regionális értékesítők számára speciális közösségi programokat szerveztek, mivel ők rendszerint nem az irodában tartózkodtak, ennélfogva izoláltabbak voltak a többieknél.
  • Előléptették az egyik új kollégát, mivel nemcsak látszott rajta, hogy sokan fordulnak hozzá segítségért, hanem mert az elemzésben is véleményvezérnek bizonyult.
  • Egy szakértőt áthelyeztek egy másik csapat élére, mivel annak munkáját az illető alapvetően sokkal jobban tudta támogatni.
  • Az egyik középvezetővel rendszeressé tettek egy olyan havi meetinget, ami csak és kizárólag a hozzá tartozó személyek eredményeinek megvitatásáról szól. Az említett vezető beosztottai ugyanis korábban kevesellték a visszajelzések mennyiségét.

Amint az látható, a Profession.hu egy igen hatékony szervezetfejlesztési tervet dolgozott ki és valósított meg a CX-Ray adatai alapján. Hálózatelemzésünk adatokkal és tényekkel váltotta fel a szakértők benyomásait és megérzéseit.

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com