Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

Esetleírás egy nemzetközi reklámügynökségnél

Egy hazai kommunikációs és reklámügynökség olyan nagyszabású szervezetfejlesztési kihívással találta szemben magát az utóbbi években, melynek megoldásához a CX-Ray hálózatelemző mérőeszközét vette igénybe.

A feladat

közismert reklámügynökség filozófiájának lényege, hogy jelentőségteljes szerepet töltsön be mind az ügyfelek, mind a munkavállalók életében. A budapesti iroda nyitása első pillanatától kezdve követi ezt a víziót mindennapi tevékenysége során.

A cég néhány éve nagy szervezeti szintű és strukturális változások sorozatán ment keresztül: munkacsoportok és részlegek összeolvadását kellett levezényelni igen rövid idő alatt. Az átalakulás sokakat  érintett: megnövekedett az ügynökség létszáma, ezzel együtt pedig egymás számára ismeretlen munkavállalók kerültek egy közösségbe. A mindennapokban eltérő munkastílusok és habitusok keveredtek össze. Mindenki várakozásokkal telve várta, mi fog történni, mi lesz az a közös szervező erő, amivel újra közösséggé formálható a csapat. Az ügynökség dolgozóinak és vezetőinek számtalan kérdéssel kellett szembenézni:

  • hogyan tudnak újból tanulási és komfort zónát teremteni a kollégáknak?
  • kik a kulcsfontosságú emberek, akik segítenek stabilizálni a változást követő időszakot?
  • ki hogyan érzi magát a cégen belül az aktuális helyén?
  • hogyan működnek az új munkafolyamatok?
  • hogyan csökkenthetik a fluktuációt és növelhetik a munkatársak elköteleződését?
  • mivel tudják támogatni a kollégákat?

A megoldás

A szervezeti átalakulás után a cég Budapest belvárosába költözött. Ebben az izgalmas helyzetben a vezetőség szerette volna, ha mindenki megtalálja a helyét az új iroda inspiráló és ösztönző légkörében. Az ügynökség saját kidolgozású hangulat-felmérése mellett ezért a CX-Ray Company Hálózatelemzést választotta szervezetfejlesztési projektje kiegészítéséül. Segítségével feltérképezték a vállalat aktuális helyzetét annak érdekében, hogy meghatározhassák a szükséges változtatási lépéseket.

Az eredmény

A CX-Ray Company Hálózatelemzés sok olyan részletét mutatta meg az új csapatnak, melyre a vezetők nem láttak rá.

Középvezetőség erősítése

Egyértelművé vált számukra, hogy a megnövekedett létszám mellett a felsővezetés nem tud mindenkivel közvetlen kapcsolatot ápolni és a dolgozókat sem tudja napi szinten motiválni. A nagy munkaterhelés miatt a vezető ideje felaprózódott, így saját feladataira sem tudott megfelelően koncentrálni. Szükségessé vált tehát egy új középvezetői szint kialakítása, melynek szerepe a felsővezetői munka támogatása. A csoportvezetők kiválasztásakor elsősorban a CX-Ray hálózatelemzés eredményei segítették a döntéshozatalt. A válaszok alapján ugyanis tisztán kirajzolódott, hogy kik voltak azok a kollégák, akiknek munkáját a többiek elismerték, illetve kik azok, akikre mások szakértőként felnéztek. Az így kinevezett csoportvezetők között volt olyan, akit a felsővezetés már egyértelműen erre a szerepre szánt. Voltak azonban olyan személyek is, akik kiaknázatlan tehetségeknek bizonyultak, mivel szakmaiságuk és cégen belüli elismertségük mindaddig rejtve maradt a vezetők előtt.

Részlegek kohéziójának elősegítése

A CX-Ray Company Hálózatelemzés más csoportfolyamatokra is rávilágított. A vállalat egyik részlegénél például a kelleténél több véleményközösség alakult ki, melyek nem kapcsolódtak a vezetőhöz. A cég a HR segítségével azóta dolgozni kezdett azon, hogy ez a csapat is egységesebbé váljon.

Távozó kulcsember utánpótlása

Időközben egy váratlan esemény nehezítette meg a helyzetet. Egy meghatározó részlegvezetőt ugyanis családalapítása miatt pótolni kellett. Az új vezető kiválasztásakor lényeges volt, hogy a HR támogassa az utód beilleszkedését annak érdekében, hogy a korábbi barátias hangulat fennmaradjon, hiszen a cég nem szerette volna elveszíteni egyetlen munkatársát sem. A részleg sajátosságából fakadóan végül egy más stílusú szakmai vezető mellett döntöttek, akit a HR munkatársai több fronton is támogattak. Őt aztán az onboarding alkalmával összekapcsolták a különböző osztályok azon embereivel, akikkel elődje korábban szakmai kapcsolatot ápolt. Ezzel felgyorsították az illető beilleszkedését és “átadták” neki a korábbi vezető szakmai hálóját is.  Mindezek eredményeként a csapat a vezetőváltást követően is együtt maradt, a tagokban pedig kialakult a bizalom az új főnök felé és senki nem hagyta el a céget!

Mentorok kiválasztása

A CX-Ray megmutatta az izolált helyzetben lévő munkatársakhoz eső legközelebbi mentorokat is a szervezetben. Ők azok, akik segíthetnek az újonnan belépő vagy idővel elszeparálódott kollégák csapaton belüli integrációjában. Ezen adatok alapján az ügynökség újrakonstruálhatta az általános onboarding folyamatot is: azóta minden új belépő mellé mentort helyeznek, aki nemcsak a szakmai tudás átadásában segít, hanem egyfajta “workbody-ként” a szervezet közösségi életébe is bevezeti az új kollégát. Például megmutatja neki, hogy a csapattagok hol szoktak ebédelni és elhívja őt a munka utáni programokra is.

A CX-Ray eszköze több ponton is segített a fent tárgyalt szervezeti változások kezelésében. A leglényegesebb eredmény ugyanakkor  ahogyan az ügynökség HR munkatársa fogalmazott – a következő volt: “A CX-Ray megmutatta, hogy milyen lépéseken kell elgondolkoznunk ahhoz, hogy mi, akik a cégnél dolgozunk és átvészeltük a nehéz időket, azt érezzük: egy hajóban evezünk.”

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com