Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

Hogyan tudunk nyomot hagyni egy vállalatban? Lehet nyomtalanul csinálni? Milyen szerepe van egy vezetőnek a csapat életében? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ rendhagyó HR-workshopunkon. Tudósításunk.

November 27-én “Hagyj nyomot!” címmel rendhagyó HR-workshopot rendeztünk a Nokia Solutions and Networks Kft-vel karöltve. A résztvevők első kézből hallhattak a megfigyelés és a visszajelzés fontosságáról, a Nokia munkatársainak tapasztalatairól, és érdekes gondolatokat vihettek haza a „vállalati nyomhagyás” kapcsán. Kerekasztalunk tagja volt Pekár Dóra a Valoro ConsutingtólAndrási Norbert és Sebastian Maties a NokiátólDerhán Tamás az IT Sevices Hungary munkatársa, Vargyas Miklós a ChemAxon munkatársa, illetve Hári Péter, a CX-Ray ügyvezető igazgatója. A beszélgetést a Business Coach munkatársa, Komócsin Laura moderálta.

Hári Péter úgy nyitotta meg az estét, hogy párhuzamba állított egy, a kvantumfizikában ismert elméletet és ennek emberi oldalát. Amikor a kvantummechanikában részecskeszinten vizsgálódunk, például egy elektront szeretnénk megfigyelni, azt foton ütköztetésével tehetjük meg. Éppen ezért maga a megfigyelés már önmagában is változást okoz az atom viselkedésében. Ez a jelenség rámutat arra, hogy még a kvantumfizikában sincsen anélkül megfigyelés, hogy általa ne befolyásolnánk magát a megfigyelt történést. Ahogy a fizikában, az emberi viselkedésben is létezik ez az összefüggés. 1924 és 1932 között Elton Mayo egy amerikai elektronikai gyárban arra próbált rájönni, hogy ha a világítás intenzitását megváltoztatjuk a gyártósoroknál, az vajon hatással van-e a termelésre. Ennek érdekében fogott egy csoportot, akiket elkülönített a többi munkástól, és elkezdte változtatni a világítás intenzitását. Mikor megnövelték a fényerőt, azt tapasztalták, hogy a csoport dolgozói ténylegesen gyorsabban, hatékonyabban végezték munkájukat. Ugyanakkor hamar kiderült, hogy csökkentett fényviszonyok esetén is hasonlóan jól teljesítettek. Vajon a csapat volt különleges? Más részlegeket vizsgálatával kiderült, hogy a teljesítménynövekedést nem a világítás intenzitása okozza. Az elkülönített csoportot ugyanis mérték és megfigyelték, ez pedig önmagában okozta a hatékonyabb munkavégzést. Péter kiemelte, hogy amit mérünk, az a mérés hatására változni, jó esetben fejlődni kezd. Tudatosul a megfigyelt viselkedés, ez pedig hatással van a történésekre. Így tehát, ahogyan a CX-Ray csapata is véli, mindig azt érdemes mérni, amit fejleszteni szeretnénk.


Másodikként Andrási Norbert, a Nokia Solutions and Networks Kft. line managere osztotta meg tapasztalatait saját csapatának eredményei alapján. A csoport eredményeit anonim módon kivetítve a résztvevők láthatták, hogyan néz ki a kapcsolatok megjelenítése, mennyi mindent lehet számszerűen megtudni a csapatról, illetve első kézből hallhatták, mi történt a Nokiánál a kitöltés után. Norbert beszámolt róla, hogy line managerként munkatársaival egyenként leült átbeszélni és értelmezni a kapott eredményeket, amelyek alapján aztán egyéni fejlesztési terveket is meghatároztak / felállítottak.

Az előadást Sebastian Maties élménybeszámolója tette kerek egésszé, aki a Nokia munkatársaként kitöltői oldalról beszélt a folyamatról és annak hatásáról. Sebastian elmesélte tapasztalatait a hálózatelemzésről egészen a nevezetes hétfő reggeli team meetingtől kezdődően, ahol először hallottak a CX-Ray felméréséről. Kiemelte, hogy mérnökként – ahogy ő fogalmazott: “aki 0-ban és 1-ben gondolkozik” – nagy segítség volt  a folyamat megértéséhez a CX-Ray állandó támogatása, a line managerek teljeskörű tájékoztatása és a közös eredményprezentáció. Mesélt arról is, hogyan győzte le a csapat az első félelmeit, amikor még el sem tudták képzelni, hogy mi fog kisülni a kapott adatokból.

Az előadásokat egy kerekasztal-beszélgetés követte, melyet Komócsin Laura moderált. A beszélgetés vezérfonala a “Hagyj nyomot!” témaköre volt. Nyomot hagyni lehet a frissen hullott hóba lépve, de elvont értelemben diófaültetéssel vagy családalapítással is. A kerekasztal tagjai azt fejtegették, hogyan jelenthet meg a nyomhagyás a munkahelyi környezetben. Vargyas Miklós agilis coach felhívta rá a figyelmet, hogy habár nyomot hagyni jó érzés, de kiemelten jó, ha ezt nyomtalanul teheti meg az ember. Ha úgy okozhat fejlődést, hogy őt magát, mint a változás előidézőjét, nem veszik észre. Pekár Dóra kapcsolódva ehhez a gondolathoz, megfogalmazta, hogy munkájában az számít abszolút sikernek, ha egyre kevésbé van őrá szükség. Szerinte a CX-Ray eszközével ez még hamarabb megvalósulhat. Úgy véli, hogy a hálózatelemzés segíti a vezetőket abban, hogy rálássanak a szervezetükre és megértsék, hogy mivel kell foglalkozniuk a csapatdinamikát illetően. A CX-Ray felmérésével Pekár Dóra szerint nemcsak a vezetőkben, de az egyénekben is nyomot lehet hagyni, hiszen rámutathatunk olyan eredményekre, folyamatokra és működésekre, melyek tudatosítása már önmagában is elindíthat egy fejlődési folyamatot. Derhán Tamás az IT Services Hungary munkatársa elmondta, hogy minden csapatban, így az övében is vannak olyan munkatársak, akiknek százszor is tanácsolhatja, hogy mit hogyan érdemes csinálni, nem hallgatnak rá. A hálózatelemzés segítségével ezeket a kollégákat könnyebb szembesíteni az észérvekkel, hiszen vizualizálva láthatják a folyamatokat és azok hatásait.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, az alábbi videó segítségével visszanézheted workshopunkat!

Reméljük, legközelebbi rendezvényünkön Téged is látunk / viszont látunk!

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com