Skip to main content
Olvasási idő 4 percOlvasási idő 4 perc

Egy jó mentor olyan, mint egy jó szülő: támogat, biztat, ösztönöz és (fel)segít. Ahogy a szülők a privát élet kihívásain segítenek át, a mentorok a professzionális fejlődés útján vezetnek és tartanak mederben minket. A mentori jelenlét azonban a szervezetekben sokszor nem magától értetődő, és főleg nem kötelező. Pedig egy jól kiépített mentorprogram jelentős pozitív változásokat hozhat a vállalat és annak tagjai számára.

Mentor az a szervezeti társ, akinek feladata, hogy segítse a mentorált beépülését a szervezetbe, támogassa szakmai fejlődését, az egyéni és a szervezeti célokat összehangolja, illetve átadja mindazt a tudást a szervezeti kultúráról (szokások, informális szabályok, íratlan etikett), amelyre szükség lehet. Egyfajta jótündér, akihez bármikor fordulhat az ember.

Bár sokan talán nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget nekik, az egyén és a vállalat számára egy jó mentor igazi szuperhős, hiszen képes lehet arra, amire a legtöbben nem: megtartani az embereket a szervezetben. Felméréseink alapján ugyanis kiderült: ha egy vezető a kollégák megítélése szerint mentorként is helytáll, a beosztottak távozási szándéka 50%-kal csökken. Egy vezető nem mindig tehet a csapatából távozók továbbállásáról, de jó mentorként megpróbálhatja megelőzni a széthullást.

Mentornak lenni azonban nem egyszerű feladat! Ahogy jó szülővé sem kinevezéssel válhatsz, a mentori szerepbe is bele kell tanulni. Van azonban néhány dolog, ami kellő odafigyeléssel megkönnyítheti a dolgodat mentorként!

1. Minden mentorkapcsolat más – tartsd észben ezt a szemléletet!

Mentorként a szakmai és szervezeti tudás mellett legalább annyira fontos az emberi illeszkedés is: a közös hang megtalálása és az egymásra hangolódás. Egy mentor nem utasít, csak támogat és kísér az egyéni úton –  ez pedig személyenként és helyzetenként is változhat. Fordíts időt arra, hogy megismerjétek egymás stílusát, értékeit, szemléletét!

2. Állítsatok fel közösen elvárásokat már a mentori kapcsolat legelején!

Hova szeretnétek eljutni? Kinek mit jelent ez a mentori elköteleződés? Miben vár tőled segítséget a mentoráltad? A közös szabályok és érdeklődések átbeszélésével mindig tudni fogjátok, mi a cél, és mihez kell tartani magatokat az ahhoz vezető úton. Beszéljetek meg úgynevezett SMART célokat, amelyek konkrétak (Specific), mérhetőek (Measurable), elérhetőek (Achievable), relevánsak (Relevant) és időhöz kötöttek (Time-boxed/Time bound).

3. Ne csak szakmailag, hanem emberileg is támogass!

Érdeklődj mentoráltad iránt, és ne csak szakmai mélységekben, hiszen egy jó mentorkapcsolat nagyban a személyes kapcsolódásra épül. Ha jobban megismered mentoráltadat, erősebb kötelék alakulhat ki köztetek, nagyobb lesz a bizalom, és az így szerzett tudás segíthet azt is megérteni, milyen a mentoráltad emberként, hogyan működik együtt másokkal, mit szeret és mit igyekszik elkerülni. Persze fontosak a keretek is, hiszen együtt kell dolgoznotok.

4. Ne keverd össze a mentort a főnökkel – még ha mindkettő is vagy egyszerre!

Egy főnök feladata (a mentorálás mellett) az utasítás, a feladatok kiosztása, utánkövetése és azok számonkérése is. Főnökként adhatsz direkt parancsokat és számonkérheted, ha teljesítésük elmarad, mentorként azonban más a helyzet. Ha a mentori kalapot viseled, háttérbe kell vonulnod, és onnan támogatni, segíteni. Nem a te felelősséged megmondani, hogy mi a következő lépés, sokkal inkább abban van szereped, hogy mentoráltad önállóan tudja mérlegelni a helyzetet, és meg tudjon hozni egy átgondolt döntést.

5. Vegyél egy mély levegőt, mielőtt konkrét tanácsot adsz!

Mindenki szereti a saját útját járni, és leginkább az így elkövetett hibák mentén lehet fejlődni. Lelkiismeretes kísérőként ugyanakkor néha nagyon nehéz a háttérből figyelni, ahogyan szülőként is nagy kihívás messziről nézni az első bukdácsolást. Mielőtt közbelépnél, mérlegelj: mit tanulhat ebből a helyzetből a mentoráltad? Vajon tényleg azzal jár a legjobban, ha megmondod neki a megoldást? A te megoldásod számára is megfelelő lesz?

6. Adj és kérj is visszajelzést, legyen nyitott és kétoldalú a kommunikáció!

A kölcsönös visszajelzési helyzetek több szempontból is előnyösek lehetnek. Egyrészt elmossák a főnök-beosztott szituációkat és a hierarchikus viszonyokat, ezáltal sokkal közvetlenebb kapcsolatot alakítanak ki, nagyobb lesz a bizalom és őszintébb vélemények hangozhatnak el. Másrészt pedig mindkét félnek kedvező szituációt nyújtanak a tanulásra, fejlődésre.

7. Ha csökken a mentorált motivációja és teljesítménye, ne ítélkezz, inkább járj utána a probléma hátterének, okainak!

Lehet, hogy nem lustasága vagy unalma áll a háttérben. Ilyenkor van igazán szükség a mentori támogatásra!

8. Vond be a megoldásba is a mentoráltat!

Ha lokalizáltad a problémát, nem kell tudnod egyedül megoldani azt. Gyakran előfordul, hogy mentorként úgy érezzük, minimum a szent grált várják tőlünk, a tökéletesség pedig alap követelmény. Ez a gondolat nemcsak téves irányba visz, de azt is feltételezi, hogy egyedül vagy a nehéz helyzetekben. Hallgasd meg mentoráltadat is: az ő problémájára nem feltétlenül neked kell tudni a választ! Figyeljetek oda egymásra és közösen keressétek a legjobb megoldásokat!

9. Oszd meg saját hibáidat, hátha tanul belőle!

Így nemcsak kellemetlen kudarcoktól szabadíthatod meg mentoráltadat – már ha hallgat rád-, de közelebb kerülhettek egymáshoz emberileg, hiszen eltűnik a tökéletesség álcája. Ha pedig mentoráltad egyben beosztottad is, nemcsak mentorként, de vezetőként is hitelesebbé válhatsz.

10. Ünnepeljétek meg közösen a sikereket!

Mivel gyakran problémák esetén vagy rázós helyzetekben fordul az ember a mentorához, a mentori beszélgetések nagy része éppen ebből kifolyólag a negatív szituációk körül forog. Ne hagyd, hogy ez a hullám magával húzza a mentor-mentorált kapcsolatotokat – a pozitív eseményeknél, sikereknél is légy jelen!

A munka iránti elkötelezettség és a kiemelkedő munkahelyi teljesítmény alapja a munkavállalók elégedettsége. A CX-Ray eszköze szervezetpszichológiai elméleten alapszik, tudományos eszközökkel validált. Skálázható, szűrhető eredmények, amiből megtudhatod, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák. Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com