Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

Esetleírásunk egy autóipari gyárnál

Egy német tulajdonban lévő cégcsoport magyarországi tagja a szervezetben történt átalakulásokat követően a CX-Ray hálózatelemző eszközét választotta a folyamatok megkönnyítése érdekében.

A feladat

A német cég alapvetően nemzetközi piacra gyárt autóipari és pneumatikai termékeket. A vállalatcsoport több mint 90 éves fennállása során világpiaci vezető lett az elektromágneses elővezérlők és szelepek gyártásában, mára pedig stabilan növekvő pozíciót tölt be a gép- és autóipar dinamikusan fejlődő piacán. A cégcsoport magyarországi gyára az utóbbi években nagy változásokon ment keresztül. Nemrégiben új vezető került a vidéki csapat élére, azóta pedig nagyívű fejlődések történtek. A kezdetben családias hangulatú gyárban ugrásszerűen megnövekedett a munkaerő, mivel a kis csapat egy idő után már nem tudta egyedül ellátni az egyre gyarapodó megrendeléseket.

A gyár működését közvetlen, családias légkör jellemezte. A munkatársak a bővülés előtt egytől egyig ismerték egymást, napi kapcsolatban voltak, tudták, kihez lehet fordulni az esetleges kérdésekkel, problémákkal. Habár az újonnan kinevezett vezetőség fiatalos hozzáállásának köszönhetően közvetlen kapcsolatot tudott kialakítani a beosztottakkal, a vezetők másik célja emellett az volt, hogy az új tagokat a korábbihoz hasonló légkörű csapattá kovácsolja össze.

A jelenleg közel 300 fős gyár a mai napig küzd a régiós munkaerőhiány problémájával, így nem engedheti meg magának, hogy munkatársakat veszítsen el. Ebből a regionális helyzetből adódóan a bővüléskor nemegyszer előfordult, hogy felvettek ugyan egy jelentkezőt, mert látták benne a potenciált, ugyanakkor a szükséges kompetenciákkal belépéskor még nem rendelkezett. Hogy kiderüljön, kik lehetnek a kulcsszereplők az újak betanításában, szükséges volt megtudni, hogy kik a legnagyobb tudásbázisok a vállalatnál, akikből aztán a legjobb mentorok lehetnek. Szintén fontos volt az átalakulás és a kibővülés után megvizsgálni a szervezet felépítését, és kidolgozni egy rendszert a tudás átörökítésére. A vezetőség mindezek tekintetében a hatékonyságnövelést helyezte előtérbe, arra voltak ugyanis kíváncsiak, hogy hogyan tudnák fejleszteni a vállalat folyamatait és működését. Ennek érdekében egy olyan diagnosztikai eszközt kerestek, mely pontos képpel tud szolgálni a vállalat aktuális állapotáról.

A megoldás

A vállalat a MAPI Konzult Kft-vel együttműködve választotta a CX-Ray Company Hálózatelemzését a szervezetfejlesztése alapjául. Úgy gondolták ugyanis, hogy mindenképpen olyan eszközre van szükségük, ami átfogó képet tud adni a szervezet aktuális állapotáról, és még 300 főnél is átlátható és használható információkkal szolgálhat.

Mivel a gyári munkások nagy része nem fért hozzá internettel rendelkező számítógéphez munkája során, a kitöltési folyamatot a MAPI Konzult munkatársai segítették. A tanácsadó kollégák a vidéki gyárba utaztak és 8-10 fős csoportokra bontották a csarnok dolgozóit. A munkatársak egy külön erre a célra felszabadított irodában elhelyezett számítógépek segítségével, turnusokban töltötték ki a kérdőívet. A kérdések értelmezésében a tanácsadók végig rendelkezésre álltak.

Az eredmény

A hálózatelemzés eredményei rámutattak néhány olyan pontra a szervezeti struktúrában, melyeket az átalakulás következtében mindenképp érdemes volt újragondolni.

 • Az adatok alapján a gyár dolgozóinak csaknem fele (117 fő) hatékonysági kockázatnak van kitéve: ők azok, akik kevésbé integrálódtak a munkamenetbe. Munkavégzésüket hátráltatja a kooperáció hiánya vagy sikertelensége.
 • Az is kiderült, hogy nincsenek tisztán definiált feladatok és szerepkörök, így sokan nem tudják, hogy bizonyos kérdésekkel kihez lehet fordulni, illetve a döntéseket kinek kell meghoznia.
 • A tisztázatlan szerepek miatt a fizikai dolgozók nem a műszakvezetőket keresik (akik közvetlen feletteseik), hanem a több szinttel feljebb dolgozó ismerőseiket. Ez abból is adódhat, hogy a bővítés következtében a korábbi műszakvezetők feljebb kerültek a hierarchiában, miközben a megszokott kommunikációs csatornák megmaradtak. Így a vezetők gyakorlatilag operatívabb feladatokkal is foglalkoznak stratégiai teendőik mellett, ez pedig könnyen kiégéshez vezethet egy ilyen méretű szervezetben.
 • Az új műszakvezetők többsége nem rendelkezik vezetői és szervezői kompetenciákkal, így a felsővezetés utasításait sem kommunikálják megfelelően. Nincsenek ugyanis kialakítva olyan rutin működések, melyek ezt a pontos utasításátadást támogatnák.
 • A felmérésből kiderült, hogy az új belépőket túl hamar és képzetlenül állítják be a termelésbe. Ennek oka az is lehet, hogy nincs megfelelő betanítási és mentor-rendszer.
 • Az eredmények a különböző alcsoportok közötti együttműködés hiányára is rámutattak. Nemhogy az eltérő területek között, de még az azonos csoportokon belüli műszakok között sincs tudatos információ- és tudásmegosztás.

Tanácsadói javaslatok

A MAPI Konzult tanácsadói a kapott eredmények és a vezetőség visszajelző beszélgetései alapján többirányú képzési sorozatot javasoltak a vállalatnak:

 • Mindenek előtt fontosnak ítélték, hogy a cég lefektesse a feladatkörök és szerepkörök alapvető rendszerét, melyben aztán minden munkatárs megtalálhatja a helyét – építve a személyes erősségekre és dolgozva a fejlődési területeken.
 • A vezetőség fejlődési szemléletére és nyitottságára alapozva olyan vezetőképzést ajánlottak, melyben a feladatok  delegációja, kiadása és ellenőrzése, valamint a pontos kommunikáció egyaránt szerepet kap.
 • Az új belépők támogatása érdekében kiemelten fontosnak tartják egy mentorprogram felállítását,  mely segíti az újak beilleszkedését, betanulását, és a beválásukat is megalapozhatná.
 • kulcsemberek túlterheltségének csökkentése érdekében egy tudásmegosztó fórum létrehozását javasolták, amely által a tudásátadás szervezett lenne, hosszú távon pedig nagy terhet venne le a csapat húzóerőnek számító tagjairól.
 • A vállalat minden munkatársának asszertív kommunikációs tréninget ajánlottak annak érdekében, hogy növeljék az osztályok közötti kommunikációt, mindeközben pedig csökkentsék a csoportok közötti ellentéteket és véleménykülönbségeket.

Habár a fenti lépések még részletes kidolgozást és megvalósítást igényelnek a vállalat részéről, a cég vezetősége nagy lépés tett már meg a fejlődés irányába.

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com