Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

A vezetők az első napoktól kezdve töprengtek a hatékonyság problémáján.

Hogy lehet, hogy egyes cégek, szervezetek, csapatok hatékonyabbak a többieknél? Mi különbözteti meg őket? Miért jobbak egyes csapatok a többieknél?

Az egyik meglepő válasz a hangulat.

Van hangulat, ami a csapat kreativitását növeli, van, ami alaposabb és igényesebb végső megoldást ad. Egy pontos mérőeszköz segítségével hozhatsz informált döntést arról, hogy mikor és hogyan avatkozz be a csapatod hangulatába. Ezért alkottunk a CX-Ray-nél egy eszközt, ami nem csak pontosan mér, de még a kutatásokban ismert mérési hibákat is előnyödre fordítja.

A legjobb része? Napi két kattintásba kerül fejenként.

 

A kreativitás, mint csodafegyver

Bármilyen nyitott problémát a kreativitásunk segítségével oldunk meg, a kreativitásra pedig hat a hangulat. A kreativitásról viszonylag sok tévhit terjedt el a köztudatban, sokszor szeretjük úgy kezelni, mintha egy képesség lenne, ami vagy adott vagy nem. Az igazság az, hogy a kreativitás nem csak képesség függvénye, gondolkodási módszerek, rendelkezésre álló erőforrások, személyközi kapcsolatok is hatalmas befolyással vannak rá.

Hogy jön ide a hangulat?

Amikor még a természetben éltünk, az első feladatunk a túlélés volt. A veszély legkisebb jelére át kellett váltanunk probléma megoldó üzemmódba, amikor kizárólag a megoldáson gondolkodtunk. Ezért a figyelmünk szorongató helyzetben extrém mód beszűkül és igyekszik kizárólag a probléma elhárításán dolgozni. Több egymástól független kutatás is bizonyította, hogy az enyhén negatív hangulat, főleg a szorongás, átgondoltabb és igényesebb megoldásokhoz vezet. Ezért egy enyhe szorongás segíthet megküzdeni a közelgő határidőkkel, kidolgozni az innovációk részleteit, tesztelni az új terméket, stb. Tehát növeli a kreativitás minőségét, de csökkenti a hozamát.

Ugyanakkor pozitív hangulatban ezzel ellentétes folyamatok indulnak be, és ez szintén lehet jó. A figyelmünk kitágul, kevésbé leszünk kritikusak. Ezáltal ugyan a minőségben kevesebb esélyünk van kiemelkedőt alkotni, ugyanakkor jóval több ötletet, nyersanyagot tudunk felhalmozni. Mi több, az elménkben a fogalmak közötti határok kicsit átjárhatóbbá válnak, könnyebben keresztezzük vagy hozzuk összefüggésbe az egymástól távoli ötleteket. Ezáltal több és érdekesebb variáció jöhet létre. Egy pozitív hangulat tehát segít növelni a kreativitás hozamát, de nem ad hozzá a minőséghez.

Hogyan használd a hangulatot?

Kísérd figyelemmel a csapat hangulatának alakulását, és lépj közbe, amikor nem a megfelelő szinten áll. Ha túl alacsonyra engeded a hangulatot, a csapaton eluralkodhat a letargia és/vagy a teljesítményüket csökkentő, túlzó szorongás. Ha ez tartósan így marad, a munkájuk belassulhat és minőségében drasztikusan csökkenhet. Jobb ilyenkor biztosítani egy kis pihenést – egy fél nap kiesés nem sokkal több, mint amit a csökkent tempó amúgy is okoz -, és javítani a hangulatot például egy csapatépítéssel, közös szórakozással, vagy csak egy csapatos ventillációval.

Néhány tipp: 

  • Ha épp egy új életciklus kezdődik, ahol stratégiát vagy terméket kéne kitalálni, tedd vidámmá a munkát!
  • Tarts inspiráló beszédet, informálissá a meetingeket, engedj több játékot a csapat számára, sőt, tedd játékossá az ötletelést!
  • Jelentsd be a komolyabb időszak kezdetét, legyenek formálisak és célra törőek a meetingek, komolyabbak a keretek. (Persze tedd hozzá, hogy mindez nem végleges, ha nem szeretnél lázadást szítani a fedélzeten.)
  • Írd fel a határidőt jól látható helyre, számolj vissza a meetingeken, és kérd számon minden héten az elért eredményeket, de ne vidd túlzásba. Ha sikerül pont a megfelelő mennyiségű, enyhe szorongást vinned a csapat életébe, hatékonyabb munkát, jobb megoldásokat láthatsz tőlük.

A CX-Ray Pulse egy érzelmi hőmérő: kapj valós idejű visszajelzéseket és avatkozz be azonnal, ha szükséges! Könnyítsd meg a kapcsolattartást csapatoddal lokációtól függetlenül, mérd fel könnyedén kollégáid napi hangulatát! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com