Olvasási idő 2 perc

Kiégés

A kiégés nem egyszerűen egy múló hangulat, vagy rosszkedv. Nem lehet, egy egyszerű vállrándítással letudni. Állami és céges szinten is jelentős pénzveszteséggel jár, egyéni szinten a magánélet és az egészség súlyos romlásával.

A munkahelyi kiégés vagy más néven burnout szindróma a krónikus stressz egy megjelenése. Kimerültség, motiváció hiánya az elsődleges ismertető jegyei, de ide tartoznak még az alacsonynak érzett hatékonyság, frusztráció és cinizmus. Csökkenti az elköteleződést, ezen keresztül pedig károsan hat a teljesítmény szinte minden lehetséges mutatójára.

Ha ez nem lenne elég, jelentősen rontja az egészségügyi állapotot is.

A munkahelyi problémák ráülnek a magánéletre is és a kiégett, munkából hazaért dolgozó gyakran családján, szerettein tudja csak kiadni feszültségét. Ezzel pedig felégeti az utolsó hidakat is maga mögött, és végleg védtelenné teszi magát. A probléma súlyát mutatja, hogy Freudenberger és North szakaszmodelljének utolsó lépésében a kiégett dolgozók zömében felmerülnek öngyilkos fantáziák is, bár szerencsére ez ritkán fajul tettlegességig.

Költségei

A krónikus stressz és a kiégés számtalan különböző veszteséggel jár, a teljesség igénye nélkül például:

  1. Romló teljesítmény okozta hiány
  2. Hibázás okozta hiány
  3. Távolmaradás – pl. táppénz – okozta hiány.
  4. Lesúrlódás okozta hiány.
  5. Toborzási költség a munkaerő pótláshoz.
  6. Betanítási költség a munkaerő pótláshoz.
  7. Betanulási időszak alatti alacsony teljesítmény okozta hiány.
  8. Negatív employer branding.

Kezelése

A pszichológia általában kognitív-viselkedéses terápiát, relaxációs vagy meditációs (mindfulness alapú stress redukció, más néven MBSR) beavatkozásokat szokott javasolni.

Különösen súlyos esetben a háziorvos javasolhat gyógyszeres kezelést, amit pszichiáter állít be, és általában enyhe nyugtatók szedését jelenti. Ezek a feszültség csökkenésével párhuzamosan az első egy-két héten fokozott fáradtságot, levertséget, álmosságot okozhatnak – ami nem a gyógyszer mellékhatása, hanem a szervezet valódi kimerültsége. A legsúlyosabb, már öngyilkos fantáziákkal tarkított kiégés kórházi megfigyelést is vonhat maga után.

Helyes kezelés esetében a kiégést viszonylag hatékonyan és gyorsan lehet kezelni. Ezzel együtt azonban eljutni idáig jelentős szenvedéssel jár, kezelése pedig többlet költségeket jelent az amúgy is kimerült munkatárs számára.

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com