Olvasási idő 3 perc

 kiégés nem egyszerűen egy múló hangulat, vagy rosszkedv, nem érdemes, sőt nem lehet, egy egyszerű vállrándítással letudni. Állami és céges szinten is jelentős pénzveszteséggel jár, egyéni szinten a magánélet és az egészség súlyos romlásával.

Németországnak évi 9 milliárd eurós veszteséget okoz. Ausztrália, ami híres a munka-magánélet egyensúlyáról, 12 millió dollárjába kerül. Az egész világon összesen évi 300 milliárd USA dollár vész el. Megelőzése könnyebb és olcsóbb, mint kezelése, és szervezeti hálózatelemzéssel, elégedettség vizsgálattal viszonylag könnyen tetten érthető.

Stressz és kiégés

József a kezdetektől a kiemelkedő munkatársak közé tartozott, elköteleződött feladatai irányába. Többször is nyilvánvalóvá vált, hogy áldozatokat hozott a munkájáért, amiért méltatták, talán ki is tüntették. Saját fáradtságára sem volt tekintettel, amikor teljesíteni kellett. Sokáig senkinek sem tűnt fel, hogy konkrétan mennyire is fáradt József.

Valójában még arra sem figyeltek fel, hogy József egyre kevesebbet mosolyog. Gyakran türelmetlenül, már-már élesen reagált a feltett kérdésekre. Az első jelek, amik feltűntek, a mérhetően csökkenő teljesítményében mutatkoztak meg. József többet hibázott, lassabban haladt, válaszai kevésbé tűntek kreatívnak, ítéletei többször látszottak tévesnek.

Jó úton halad egy krónikus betegség kialakulásához, vagy ahhoz, hogy munkahelyet váltson – akár alacsonyabb fizetésért is, ha kell.

Kialakulása

Valójában egy szakértő már a kezdetektől fogva aggódva figyelte volna Józsefet. Látszólagos elköteleződése mögött az állt, hogy túlságosan magas elvárásokat támasztott maga elé. Próbált megfelelni a vélt szervezeti színvonalnak, bizonyítani saját képességeit. Ez a fajta bizonyítási vágy, és a személyes áldozatok megjelenése már önmagában figyelmeztető jel.

Tüneteiben a kiégés gazdag és változatos, így a prominens mérőeszközök gyakran kérdeznek rá agresszív vagy cinikus viselkedésre, a motiváció elvesztésére, az elvárásokra, vagy akár a gyakran megjelenő depressziós tünetekre is. Ugyanakkor kialakulásában a legfőbb alkotóelem valószínűleg a kimerültség, így a kiégés új mérőeszközei közé tartozó Koppenhágai Kiégési Kérdőív (Copenhagen Burnout Inventory, CBI) már ezt helyezi előtérbe.

Kockázati tényezők

Általánosságban elmondható, hogy jelentős frusztrációt okoznak a dolgozó és a szervezet közötti eltérések.

Ilyen eltérés például az, ha

  • a cég tényleges értékei nem egyeznek a dolgozó értékeivel.
  • a beosztott több munkát kap, mint amennyi tényleges erőforrás a rendelkezésére áll.
  • olyan feladatokat kell megoldania, amelyek tényleges lezárásához magasabb szintű döntéshozatalra lenne szükség.
  • a befektetett munkát, szakértelmet nem jutalmazzák megfelelően.

A munkahelyi nehézségek növekedése egy teljesen hétköznapi és gyakori tényező.

Megelőzés

A szervezetnek számtalan kisebb és nagyobb eszköz áll a rendelkezésére, hogy védje dolgozóit a kiégéstől. Ezek közé tartoznak például a munkahelyi egészségnapok, stressz megelőző (ún. coping) tréningek, közös, szórakoztató csapatépítések, munkahelyi játékok és sport lehetőségek bevezetése. Némelyik megoldás jelentős költségekkel terhelheti a vállalatot, ugyanakkor léteznek külön ilyen célra meghirdetett pályázatok, amik segíthetnek.

Egyszerűbb megoldás odafigyelni a dolgozókra, és a megemelkedett stressz első jelére reagálni. Ha egy munkatárs a munkafolyamataiban aránytalanul sok kollégájával dolgozik együtt, már feltételezhető túlterheltség. Ha elégedettsége huzamosabb időn keresztül monoton csökkenést mutat, feltételezhető az eltérés elvárásai és a szervezeti működés között.

Ha a szervezet ilyenkor képes egyénileg beavatkozni, azzal nem csak a veszélyeztetett munkatársat óvják meg a kiégéstől, hanem kollégái elkötelezettségét is növelhetik, és pozitív employer brandinget tudnak felmutatni.

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com