Olvasási idő 2 perc

Esettanulmány a Dorsumnál

A Dorsum nemzetközi szoftverfejlesztő cégként, közel 200 munkavállalót foglalkoztat három országban, Magyarországon, Bulgáriában és Romániában.

A menedzsment a cég HR stratégiájában új célként tűzte ki a 75 főből álló fejlesztői csapat elégedettségi felmérésének egyszerűsítését. Érezték, hogy túl sok időt vesz el a felmérés lebonyolítása, mivel a HR egy Excel táblázatban található 40 kérdésből álló kérdőívet töltetetett ki a kollégákkal. Majd ezt követően minden kollégával személyesen konzultáltak (minimum 1 órát). Az excel táblázatok kezelése és a személyes egyeztetések megszervezése költségessé, időrablóvá és kevésbé hatékonnyá vált. A véges kapacitások miatt a hosszú felmérés kiváltása egy gyors, automatizált és megbízható eszközzel egyre sürgetőbbé vált.

Megoldásként a CX-Ray HR döntéstámogató szolgáltatását válaszotta, amely rövid online kérdőívek segítségével biztosít betekintést a szervezet működésébe, legyen akár szó a szervezeti együttműködési hálózatokról vagy a munkavállalói elégedettségről. A CX-Ray Company termékcsaládból a Hálózatelemzés és az Elégedettség felmérés mellett döntöttek. Később a CX-Ray Team Hálózatelemzés terméket is kipróbálták kisebb csapatokon.

“Egy héten belül 100%-os volt a kitöltöttség. Minden zökkenőmentesen történt.” A munkatársak max. 10 perc alatt kitöltötték az online kérdőívet, a HR szakértő pedig megkapta a részletes összefoglaló kimutatást és nem kellett egyesével átnéznie külön-külön mindenkinek az eredményeit.

A hálózatelemzés és az elégedettségfelmérés eredményeit tekintve, azoknál a munkatársaknál, akiknél alacsonyabb mutatószámok jöttek ki, vagy esetlegesen nem válaszoltak pár kérdőív kérdésre,  megmaradt az 1 órás beszélgetés. Azonban, akik az átlagos övezetbe kerültek, róluk biztosra vehető, hogy jól érzik magukat a cégben és elégedettek. “Sokrétű választ kaptunk, a szervezeti orgchartra vetített eredménykimutatás a középvezetőknek hatalmas segítség volt. A szoftver megmutatta, hogy kik a kulcsemberek, ki van túlterhelve és ki ütközik akadályokba az együttműködés során.”

“Kiderült, hogy ki az, aki itt képzeli el a jövőjét, és akit az anyagiak jobban befolyásolnak.” Ráébredtek arra, hogy milyen fontos változtatásokat kell eszközölniük ahhoz, hogy megtartsák és elégedetté tegyék a munkatársakat.

Jövőbeni terveik között szerepel, hogy a felmérést az egész cégre vonatkozóan kiterjesztik.

“A legfontosabb eredmény, hogy időt takarítottunk meg és növeltük ennek a HR folyamatnak a hatékonyságát.”

A korábbi módszerrel töltött idő:

 • Előkészítés: 16 óra (2 munkanap)
 • Kérdőív megválaszolása teljes szervezetre vetítve: 19 óra
 • Kitöltési intervallum: 2 hét
 • Kiértékelés, visszajelzések áttekintése: 16 óra (2 munkanap)
 • Egyeztetés az időpontokról: 10 óra
 • 75 fővel személyes megbeszélés: min. 75 óra

Összesen: 136 munkaóra

Projekt teljesítésének időintervallum összesen: 7 hét

Az CX-Ray Elégedettség felméréssel és Hálózatelemzéssel töltött idő:

 • Előkészítés: 4 óra
 • Kérdőív megválaszolása teljes szervezetre vetítve: 12.5 óra
 • Kitöltési intervallum: 1 hét
 • Eredmények áttekintése: 6 óra
 • Egyeztetés az időpontokról: 2 óra
 • Személyes beszélgetés 13 emberrel: 13 óra
 • Riportok átadása feletteseknek: 2 óra

Összesen: 39,5 munkaóra

Projekt teljesítésének időintervallum összesen: 3 hét

A különbség a két eszköz között kézzel fogható: CX-Ray, online és automatizált felméréseinek köszönhetően 96,5 órányi ráfordított időt/ munkát takarított meg a cég. Tehát 71%-os hatékonyságnövekedést értek el egy stratégiai HR folyamatban.

A hálózatelemzés egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, ami olyan csapaton belüli folyamatok láttatására is alkalmas, amik a formális hierarchián túlmutatnak, ezért általában rejtve maradnak és vizsgálatuk sem lehetséges.A CX-Ray eszköze egyedi, digitális szervezetdiagnosztikai eszköz a jövő vezetőinek, sokrétű, de könnyen használható, intuitív eredményfelülettel. Hozz megérzések helyett tudományosan megalapozott adatvezérelt szervezeti döntéseket! Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com