Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

A teljesítményértékelés kapcsán már több cikkünk is megjelent, a teljesítményértékelés alapjairól és céljáról, a célkitűzés fontosságáról és a visszajelzési technikákról

Miután a teljesítményértékelési rendszer alapjainak felállítása és a célok meghatározása sikerült, a következő fontos lépés, ami a HR és főként a vezetés feladata, az a teljesítményértékelési rendszer belső kommunikációja. Hiszen hiába építünk fel nagy gonddal és utánajárással egy tökéletesnek tűnő rendszert, sajátítjuk el a visszajelzési technikákat és fogalmazzuk meg a vállalat stratégiai céljait, amelyeket később egyéni szintekre bonthatunk le, ha a munkavállalók nem értik, nem értenek egyet vele, vagy nem teljesen világos számukra, mi alapján lesz a teljesítményük értékelve. Egy rosszul kommunikált teljesítményértékelési rendszer zavarodottságot, teljesítmény romlást, motiváció hiányt, valamint akár lemorzsolódást is okozhat!

Összegyűjtöttünk néhány fontos tippet és tanácsot, ami segíthet a megfelelő belső kommunikáció során!

CX-Ray, teljesítményértékelés, magyarázat
  1. Emeld ki a pozitívumokat!

Magyarázd el részletesen, hogy miért volt a váltásra szükség! Milyen hiányosságokkal küzdött a régi rendszer, amit használtatok, miért torzította az értékelést, vagy hogyan okozott rengeteg plusz munkát a HR-es kollégáknak? Mutasd be az új rendszert, kiemelve az előnyeit az előzőhöz képest és vezesd végig a munkatársaid azon a döntési folyamaton, amelyen végighaladtatok, amikor az új rendszer mellett döntöttetek. Ha a kollégáid átlátják, miért volt szükséges a váltás és hogy hogyan működik az új rendszer, a folyamat részének érzik magukat, nagyobb a bevonódás és átláthatóbb is lesz a teljesítményértékelési folyamat.

  1. Specifikálj munkakörök szerint!

Nem ugyanazokból az okokból fog segíteni az új teljesítményértékelési rendszer minden kollégának. Kommunikáld le a változást a szervezeten belül az egyes csapatoknak külön-külön is. Érdemes röviden egy közös meetingen kitérni rá vállalati szinten, de szánj időt arra, hogy csapatokra munkakör szerint lebontva ismertesd mindenkivel az új rendszert. A leghatékonyabb a “hogyan érint ez engem” kérdését megválaszolva bemutatni a változást, így mindenki megérti azt, hogy pontosan milyen változásokról is lesz szó. Ez sok időt vehet igénybe, rengeteg meetinget és egyeztetést, de fontos, hogy…

teamwork, meeting, CX-Ray
  1. Szánj elég időt a kommunikációra!

Jó munkához idő kell. Ez egy rendkívül elcsépelt, ám mégis igaz közhely. Nem lesz igazából mérhető és értékelhető a munkatársaid teljesítménye, ha nem látják át a teljesítményértékelési rendszer felépítését, ha nem tudják, mit vársz tőlük. Ha a rendszer bevezetésekor rászánod a megfelelő időt és kiválasztod a csapatonkénti leghatékonyabb technikát (meetingek, workshop, emailek, prezentáció), hosszútávon könnyíted meg a mindenki dolgát és tudod maximalizálni a szervezet hatékonyságát. Hiszen a jó teljesítményértékelési rendszer motivál és fejleszt, ha pedig ez egyértelmű a munkatársak számára, semmi nem állhat a rohamos fejlődés útjába!

idő, CX-Ray, teljesítményértékelés
  1. Válaszd ki a megfelelő módszert!

A munkaköri, vagy csapatszintű szegmentálás abban is segít, hogy megfelelő kommunikációs csatornát találj, amivel a lehető legjobban átviheted az információkat. A meetingek esetében érdemes arra figyelni, hogy ne túl nagy számban vegyenek részt a kollégák, akár érdemes a nagyobb csapatokat kisebbekre bontani, maximum 20 ember körül. Így a hangvétel személyesebb és jut idő minden felmerülő kérdés megválaszolására. 

Távmunka, vagy a jelenlegi home office helyzet esetén az online meetingek kiegészítését szolgálhatja egy jól felépített email, amelyben írásban is, átláthatóan megkapják a munkavállalók a változás részleteit.

Kreatív munkakörű csapatok esetén a prezentáció és a vizualizáció segíthet sokat, valamint például kimondottan az értékesítői munkakörnél érdemes lehet workshopok kereten belül együtt feldolgozni az új rendszerrel járó változásokat. 

CX-Ray, team
  1. Csempéssz bele egy kis vidámságot!

Bár önmagában a teljesítményértékelés egy nagyon komoly téma, amin előléptetések, elbocsátások, prémiumok és bónuszok múlhatnak, az új teljesítményértékelési rendszer bevezetése egy pozitív hangvételű, jóval kecsegtető, fejlődést hozó és előremutató lépés az egész szervezet számára. A komoly témák átbeszélése és a kérdések megválaszolása mellett ezt a jókedvű felhangot is érdemes figyelembe venni és a vállalattal együtt örülni a változásnak! Akár egy kisebb ‘launch-party’ megrendezése is segíthet a kommunikációs folyamat emlékezetessé tételében, a lényeg, hogy a munkavállalók örömmel és motiváltan tekintsenek az új teljesítményértékelési rendszer használatának megkezdésére!


A teljesítményértékelési rendszer nélkülözhetetlen információkat szolgáltat prémiumok elosztásához, visszajelzéshez, egyéni fejlesztési tervekhez és karriertervezéshez. Ezzel szemben egy rossz rendszer konfliktust, helyrehozhatatlan károkat, lemorzsolódást okoz! A CX-Ray eszközével a munkatársakkal közösen egyeztetett célok átláthatóak, mérhetőek, értékelhetőek lesznek. A szervezeti célok a munkavállalók egyéni céljaikká válnak a rendszer használatával. Emellett több HR folyamatot is automatizál, könnyen kezelhető, szakmai riportokat biztosító platformot kínál. Amennyiben kipróbálnád a terméket, írj a hello@cx-ray.com-ra egy emailt, vagy kérj ajánlatot itt!

Leave a Reply

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com