Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc

Változások, amik már sosem térnek vissza a régi kerékvágásba

Az IBM Covid-19 and Future Businesses tanulmányában 22 ország 20 iparágából kérdeztek meg felsővezetőket, milyen tényezők segíthetnek egy vállalatnak a koronavírus okozta változások átvészelésében és a szervezetek hosszútávú versenyképességének fenntartásában. 

Az adatokat 2020 április és augusztus közti időszakban gyűjtötték, összesen 3450 vezető részvételével, a kialakult helyzetre és a következő 2 évre vonatkozó meglátásaikről. A megkérdezett felsővezetők és tulajdonosok egyetértettek abban, hogy a vállalati prioritásokat szükségszerűen újra kellett gondolniuk, sokszor módosítaniuk vagy teljesen újakat megfogalmazniuk annak érdekében, versenyképességüket meg tudják őrizni, akár a kieső termelési vagy vásárlói időszakokban, akár a vírus okozta gazdasági visszaesés során.

A pandémai időszakában rövid és hosszú távon is a munkavédelem, a munkaerő rugalmassága és szervezeti alkalmazkodóképesség valamint a költséggazdálkodás kerültek a kiemelt prioritások listájára. A tanulmány tanulságai szerint a fenntartható és növekedni képes vállalatoknak 3 terület szerint érdemes mozgósítani:

  1. Empatikus és inspiráló vezetőké a jövő

A munkavállalók elkötelezettsége kritikus pontja lesz a következő időszaknak, hiszen a legfontosabb tényező egy vállalat növekedésében az emberekben rejlik, munkavállalókban és ügyfelekben egyaránt, mint munkavállalói kompetenciák és az ügyfelek számára nyújtott vásárlói- és ügyfélélmény.

A kutatás eredményei arra is rávilágítottak, hogy a vezetők többsége hajlamos jóval magasabbnak érzékelni a munkavállalók felé nyújtott támogatásának (74%) mértékét, mint azt ahogyan maguk a munkavállalók  érzékelik (38%). A munkavállalók fele érzi csak azt, hogy vezetőjét foglalkoztatja az alkalmazottai jólléte és támogatja a munkatársak szakmai fejlődését. Ennek okai lehetnek a pandémia alatt történt elbocsátások, az MI előretörése és automatizálódó folyamatok, melyek mind kevesebb munkaerőt igényelnek, továbbá az otthoni munkavégzés okozta szeparáció és stressz. 

A járvány hatására az ügyfelekkel kapcsolatos teendők nagy része is online platformokra terelődött, jellemzően a szállítási folyamatok menedzsmentje és az ügyfélszolgálat is. A megkérdezett vezetők 84%-a szerint pedig az ügyfélmenedzsmentben beállt változások hosszú távon fenn is maradnak a járvány helyzet után is, így az egyik legfontosabb szerepet tölti be a következő 2 évben.

Annak érdekében, hogy mind az ügyfélélmény, mind a munkavállalói teljesítmény a szükséges szinten maradhasson elengedhetetlen a munkavállalók felé mutatott támogatás és bizalom, hogy a vezető az elkötelezettségüket növelni legyen képes. Fontos továbbá a mentális-egészség hangsúlyozása, a jóllét fenntartása és a folyamatos készségfejlesztés és a személyes számonkérhetőség fejlesztését.

2. Intelligens munkafolyamatok, digitalizáció és mesterséges intelligencia az optimális működés eléréséhez

A Covid-19 járvány hatására a vállalatok 59%-a gyorsította fel a digitális transzformációt cégében elsősorban költségcsökkentés céljából. A járvány előtt sok cég még nem bízott kellőképpen a saját technológiai felkészültségében és a munkaerő szükséges készségeiben, amelyeket ezek a megoldások megkövetelhetnek. A pandémia hatására azonban sokan kényszerültek fejest ugrani az addig idegen vagy kényelmetlennek tartott megoldásokba és bízni abban, hogy gyors reakciójuk kifizitedő lesz.

Az elmozdulás a legtöbb vezető szerint kifizetődő volt vállalata számára, ami növelte a technológiai megoldások felé táplált bizalmukat és még több jövőbeni fejlesztés lehetőségét helyezte kilátásba.

Ez időszakban a cégek:

  • 64%-a a felhőalapú szolgáltatások felé mozdult
  • 60%-a a folyamatok automatizációjában tett lépéseket

Hosszú távon pedig a vezetők 87%-a tartja prioritásnak a szervezeti agilitást és 65%-uk tervez további fejlesztéseket az IoT és felhőalapú szoftverek területén. További fontos területek a kiberbiztonság területén való fejlesztés és az ellátó-láncok rugalmasságának növelése.

A gyors digitalizációból származó előnyök kihasználásában a vállalatoknak ugyanakkor szüksége van a munkavállalók részéről: megfelelő felkészültségre és kompetenciákra, alkalmazkodásra az új folyamatokhoz és rugalmasságra a változásokkal szemben.

digitalizacio

3. Partneri együttműködések, platformok lehetnek a siker zálogai.

A változások hatására hatalmas különbségek léptek fel az egyes szektorok közt, de szektorokon belül is. Míg egyes óriásvállalatok elképesztő mértékben növekedtek, ugyanazon iparági szektor más szereplői visszaestek. 

Önmagában a cégméret mégsem biztosítja a sikert, a méret és rugalmasság kombinációja viszont annál inkább. Az óriás vállalatok és középvállalatok közül is elsősorban azok teljesítménye stagnált vagy növekedett, akik rugalmasan tudtak alkalmazkodni és aglisian működni a változásokra adott válaszként. A kisebb piaci szereplők számára vagy olyanok esetében, akik a vírushelyzet szempontjából kedvezőtlenebb iparágban működnek, a nagyobb partneri együttműködések jelenthetik a megoldást a krízis leküzdésében.

A felsővezetők mintegy 94%-a tervezi platform-based üzleti modellek alkalmazását és 70%-a hangsúlyozta a partneri kapcsolatok kialakítását a saját iparágában, 57% pedig iparágon kívül is.

A koronavírus okozta gazdasági visszaesés közepette a legtöbb vállalat akkor őrizheti meg versenyképességét ha képes rugalmasan alkalmazkodni a fellépő változásokhoz. Fontos, hogy megőrizze fő kompetenciáit, amelyek elsősorban a munkavállalókban és folyamatokban rejlenek. A dolgozók kiégésének megelőzése mellett fontos a készségek folyamatos fejlesztése, hiszen a digitális transzformáció – mely nagy mértékben segíti az optimalizált és költséghatékony működést – megfelelő munkavállalói környezetet kíván. Ezért nincs könnyű feladata a vezetőknek, hiszen sokszor ellentétesnek tűnő irányokat kell tartaniuk a hosszú távú stratégia követéséhez. Az empatikus és rugalmas vezetőkre tehát nagyobb a szükség, mint bármikor.

Ezen az úton segítségükre lehetnek olyan különböző vezetői eszközök, amelyek segítik az objektív teljesítmény mérését és a szervezeti célok kommunikációját az alkalmazottak felé.

Leave a Reply

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com