Skip to main content
Olvasási idő 3 percOlvasási idő 3 perc
Számos HR feladat válik nehezebbé a távolról végzett munka esetén, az egyik, amelyik talán legtöbb fejtörést okozza, az online onboarding. Ebben a cikkben hoztunk 7+1 tippet a hatékony online onboardinghoz!
 
Az onboarding folyamatok tökéletesítésének fontosságát számtalan szakirodalom fejtegeti már egy ideje. Rengetegféle szempontból határozza meg a szervezetet az új munkatársak beillesztése. Mindenekelőtt az onboarding folyamat megalapozza az új munkatárs véleményét a szervezetről. Ekkor kezdődik el a munkavállalói elkötelezettség és lojalitás kialakulása. Minél inkább otthon érzi magát valaki hamar egy munkahelyen, annál nagyobb valószínűséggel lesz elégedett. Sok kutatás kimutatja, hogy a munkavállalók háromnegyede hosszú távon marad egy szervezetnél egy jó és hatékony onboarding folyamat után
 
A rossz, hiányos, vagy siettetett onboarding következtében a munkavállaló első benyomása nem lesz jó a szervezetről. Nehezebben fog tudni beilleszkedni, felvenni a ritmust és jól átlátni a munkafolyamatokat. Ezáltal vagy nem fog tudni megfelelő munkát végezni, vagy nem lesz a szervezeti vérkeringés része. Esetleg nem alakul ki benne elköteleződés és hűség a munkahely iránt, így rövid időn belül könnyen vált. Ez pedig a fluktuáció erősödését eredményezi. Ez nem csupán a HR és az érintett, munkaerőhiánnyal küzdő csapat számára jelent rengeteg nehézséget, de kimutatható, jelentős anyagi deficitet, profit csökkenést okoz
 

1. A hivatalos beléptetés előtt is kommunikáljatok az új belépővel!

 
Gyakran előfordul, hogy az ajánlat elfogadása és a beléptetés közötti időszakban megszűnik a kapcsolattartás az új belépővel.
 

2. Fejlesszetek ki egy egyértelmű onboarding tervet követhető mérdföldkövekkel!

 
Fontos, hogy minden új belépő számára készítsetek egy olyan onboarding tervet, ami egyértelmű határidőkkel, mérföldkövekkel és célokkal van körülhatárolva. Ezt az elejétől osszátok meg az onboardingon résztvevő munkatárssal is, hogy tisztán átlátható legyen mindenkinek a folyamat. Emellett ez felkészültséget mutat az új kollégának, úgy fogja érezni, hogy törődtök vele!
 

welcome felirat_onboarding_cx-ray

 

3. Juttassatok el egy welcome csomagot az otthonról dolgozó új munkatársnak is!

 
Ez különösen akkor fontos, ha még a home office előtti időkben kaptak a kollégák üdvözlő csomagot. Ezt célszerű, ha sz első onboarding alkalom előtt kézhez kapja. Érdemes a tudnivalókat, a céges szabályokat, a jelszavakat, a hozzáféréseket mind ebbe a welcome csomagba online továbbítani. Jól jöhet, ha készítetek a csapat vezetőjével egy kevésbé formális köszöntő videót,akár benne a többi munkatárssal, ez rögtön a valahová tartozás érzését erősíti. Sok fontos információ mellett csempészhettek bele egy apró figyelmességet, ami beviszi a céges kultúrát az új munkatárs életébe is. 
 

4. Figyeljetek oda, hogy minden technikai feltétel rendelkezésére álljon az új munkatársnak!

 
Ezt talán részletezni sem szükséges. Minden jelszó, hozzáférés, eszköz legyen elérhető a belépő munkatársnak, ha pedig valami gond van, tudja kihez fordulhat kérdéseivel. 
 

telefon_kepernyo_onboarding_cx-ray

 

5. Szervezzetek online csapatépítőt, kisebb és nagyobb körben is az új kollégák bemutatására!

 
Az informális események ugyanolyan fontosak az online világban, mint offline voltak. Ne becsüljétek le a munkahelyi informális kapcsolatok fontosságát! Az online csapatépítők és események bár esetlenebbek sokszor, mint élőben, mégis létfontosságúak egy új munkatárs beilleszkedése során. Kötetlen beszélgetésekkel, játékokkal, “közös” online főzéssel,vagy borkóstolóval hamar fel lehet oldani a hangulatot!
online csapatepito_onboarding_cx-ray

6. A hasonló időben belépő kollégák onboardingját vonjátok össze!

 
Mindenképp érdemes a csapatos onboardingot megfontolni, hiszen nagy stresszt vesz le mind a HR, mind a belépők válláról! A csapatnak is egyszerűbb több új kollégával találkozni egyszerre. A belépőknek pedig rögtön nyílik lehetőségük kapcsolatokat kialakítani, valamint az információ áramlása is egyszerűbb és organikusabb!

7.  Legyetek elérhetőek!

 
Lényeges, hogy az új kollégák bármikor fordulhassanak hozzátok online is kérdésekkel. Emellett kulcsfontosságú az is, hogy az onboardingot vezető munkatárs rendszeresen becsekkoljon a belépőnél. Így hamar kiderül, ha valami nem világos. Vagy, ha valamivel nem elégedett a munkavállaló, esetleg elakadt az onboarding folyamatban. Érdemes lehet az onboarding terv mérföldköveihez egy-egy kötetlenebb meetinget is hozzárendelni. Ilyenkor minden felmerülő kérdést és problémát tisztázni tudtok. Így a lehető leghatékonyabb, munkavállaló- barát onboarding folyamatot tudjátok biztosítani. 
 

+1. Az onboarding folyama nem áll meg az első hét vagy hónap után sem!

 
A cég az onboarding folyamatokat az első egy hétre vagy hónapra fókuszálja, ami nem elégséges az új munkavállaló elkötelezettségének kialakítására. Azok a cégek, akik megnövelik az onboarding hosszát rendszeres visszajelzésekkel, 34%-kal képesek növelni az új belépő beilleszkedésének hatékonyságát. A legsikeresebb onboarding folyamatok minimum 90 napig, de legjobb esetben az első év során tartanak.

Leave a Reply

Close Menu

CX-Ray Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám:
NAIH_144063/2018

T: +36 30 390 0198
E: hello@cx-ray.com